Ústí nad Labem - Mládež a práce s mladými hokejisty je velmi důležitou a nedílnou součástí Slovanu. O pohledu na mládež a trenérech, jsme se bavili s šéftrenérem mládeže Michalem Kvášem.

Jakou zastáváte funkci ve Slovanu a co máte na starost?

Ve Slovanu jsem již devátým rokem a šéftrenérem mládeže 2 roky. Zodpovídám za tréninkovou náplň hráčů od základny do 9.třídy včetně trenérského kontrolingu.

Kde a jak probíhají tréninky mládeže v letní přípravě?

Využíváme především umělou plochu na zimním stadionu. Dále trénujeme na umělé trávě Army, která je v blízkosti zimního stadionu. V rámci tréninku chodíme i na Střížovický vrch. Starší kategorie mají k dispozici posilovnu přímo na zimním stadiónu. Tréninkové jednotky v každé kategorii probíhají v jiném režimu. Dá se říci, že nejmenší kategorie se učí všestrannému pohybovému rozvoji jako je běhaní, skákání, gymnastika, obratnost, házení s míčem apod. Starší kategorie mají tréninky již zaměřené na sílové schopnosti a dále pak rychlost a vytrvalost apod, aby byly dobře připraveni na sézonu.

Jste spokojen s počty hráčů a trenérů v mládežnických kategoriích?

Slovan má v základně okolo deseti trenérů, což je nezbytné pro rozvoj a učení každého dítěte. V základně nám dále pomáhají i bývalí hráči, dvě mladé krasobruslařky, které se především věnují bruslařské průpravě. Za poslední roky se nám společně s Václavem Drahorádem a dalšími trenéry navzdory Covidu, podařilo počtově naplnit nejmenší kategorie. Do základny nám děti stále přibývají, což je pro Slovan velice důležité. Nejmenším dětem zapůjčíme dle možností výstroj zdarma a start je pro ně v tomto směru přijatelný.

Jak jsou na tom žákovské kategorie?

Začnu od 9.třídy, která je poslední kategoríí při přechodu do dorostu. V té máme momentálně okolo dvaceti hráčů. V 8. třídě, kterou i trénuji, je 16 hráčů a musím říci, že tito hráči jsou v přístupu k tréninku opravdu skvělí (snad to nebudou číst, aby nepolevili – smích). Dále navazuje 7. třída a tedy ročník 2010. Tento ročník je velmi slušně počtově i kvalitativně zastoupen. Následují dva ročníky 2011 a 2012 je prozatím menší počet hráčů, ale věřím, že se s tím popereme a budeme se snažit tyto ročníky doplnit.

Jak vypadá trenérské obsazení pro příští sezónu?


Chtěl bych říci, že trenérská parta se u nás ustálila a každá kategorie má svého licencovaného trenéra. Jsem také rád, že všichni trenéři se chtějí vzdělávat a průběžně studují vyšší licence. Letos bude pro naše nejmenší hráče určitě velkým zpestřením i zapojení do tréninkového procesu Jaroslava Roubíka, který bude pomáhat především u mladších kategorií. S trenéry A týmu jsme se dohodli, že do tréninku mládeže budou chodit pomáhat i hráči A-týmu.

Kdo tedy v Ústí trénuje?

9. třída: Lukáš Místecký, Martin Štěpánek

SŽ A: Michal Kváš, Tomáš Tomek

SŽ B: Radek Ptáček, Václav Drahorád

MŽ A: Tomáš Tomek, Michal Kváš

MŽ B: Miloš Stibor, Radek Ptáček

4. třída: Petr Hnídek, Václav Drahorád

3. třída: Karel Císařovský, Vlastimil Davídek

2.třída : Michal Kváš, Václav Drahorád

Základna: hlavní trenér: Václav Drahorád, Michal Kváš, Jiří Volf, Vlastimil Davidek, Miloš Stibor, Martin Čejka, Elizabeth Lívařová, Ester Jelečičová, Martin Štěpánek, Jaroslav Roubík

Jak si vedete v konkurenci mládežnických týmů. Roste ve Slovanu hráč s potencionálem do A týmu?

Každá kategorie je na tom samozřejmě trochu jinak, ale dá se říci, že v kraji jsme konkurenceschopní. Naším cílem je připravit hráče tak, aby byli schopni hrát za náš dorost, který v letošní sezóně bude hrát velmi kvalitní ligu dorostu. Je přirozené, že se snažíme vychovat pro český hokej kvalitní hráče i s tím, že vysoce talentovaní hráči odcházejí do tymů sportovních akademií. Není to tak, že bychom vychováli hráče pro jiné kluby, ale je to přirozený a logický sportovní proces. Jestli se ptáte na talenty, tak samozřejmě i u nás vychováváme velmi kvalitní hráče, kteří jsou v současné době právě v akademiích a možná o nich v budou uslyšíme nebo se vrátí v budoucnu k nám zpět do Slovanu. Příkladem může být Kale Costa. Nechtěl bych mluvit jmenovitě, ale v rámci žákovských kategorií již letos odešli dva hráči do mládežnických akademií. Ve výběru U14 máme 2 hráče, kteří se dostali mezi 45 nejlepších hráčů z celé ČR. Myslím, že i v nižších kategoriích máme i mnoho dalších nadějných hráčů a hráček.

Mluvíte i o dívkách hájící barvy Slovanu?

Ano, v mládežnických kategoriích máme i dostatek dívek. V základně je jich kolem patnácti. Jsem rád, že i dívky jsou součástí mládežnických týmů a jednu hráčku máme v současnosti v reprezentaci U16 a to Veroniku Hujovou.

Co byste řekl závěrem?

Ve Slovanu máme přihlášené všechny mládežnické kategorie do soutěží ČSLH. V posledních letech se nám v kategoríích hlásí i hráči jiných týmů, i toto je pro nás známkou, že jdeme správnou cestou. Chtěl bych tímto pozvat i rodiče dětí ročníku 2015 a mladších, aby si tento vyjímečný sport přišli vyzkoušet a sami si má slova ověřili.

Naší vizí v mládeži není pouze výchova výborného hokejisty, ale hlavně je naším cílem detěm přinést zábavu, potěšení, uspokojení, vyniknutí, zklamání, vítězství, což vše přispívá k všeobecnému rozvoji sportovce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže