Ú s t í n/L. - Velký rozruch po zápase Slovanu s Jihlavou nevyvolala až tolik vysoká domácí prohra lídra ligy, jako diskuze o podmínkách k možnosti účasti v baráži. Na mimořádném zasedání Asociace profesionálních klubů nezměnili podmínky nutné pro účast v baráži. Po utkání se houf novinářů nahrnul kolem generálního manažera Ústí Davida Šaffera. „Pro mě je rozhodnutí, které APK učinilo, uzavření extraligy,“ řekl. A dále se vyjádřil k otázkám souvisejícími s účastí prvoligových klubů v baráži.
Jsem přesvědčený, že APK je jako stát ve státě a nejsou vůbec nastavené podmínky, aby se český hokej rozvíjel dále. Pokud bychom měli splnit podmínku vítězství první ligy a baráže, tak to bereme jako seriózní věc, která tady byla odjakživa nastavena. Pokud je k tomu dnes sedm dalších podmínek, kterých mimochodem jedna třetina mužstev extraligy nesplňuje, ať už jsou to místa k sezení, adekvátní prostory, tak se nemáme o čem bavit. V sedmi podmínkách ale není podmínka bezdlužnosti, což je dnes základní a zásadní podmínka obchodních společností, což kluby jsou. Ale mně je to jasné, kdyby tato podmínka byla, musela by třetina mužstev extraligy skončit, protože dluží a mají finanční problémy.

Jednalo se o mládeži. Co vy na to?
Za necelé čtyři sezóny, co jsem u klubu, proteklo klubem sto milionů a pokud budou v tomto státě rozhodovat čtrnácti až devatenáctiletí kluci, jestli může klub hrát baráž, tak je to absolutně zcestné a nefér. A to hovořím směrem k fanouškům a široké veřejnosti, která tu je.

Ostatní mančafty 1. ligy podmínky splňují?
Splňuje to Kometa, Sareza, Havířov, nesplňuje Hradec, který juniory v extralize má, ale padají a nesplňuje to Boleslav.

Budete se nějak bránit?
V pondělí máme aktiv manažerů první ligy. Má být údajně přítomný i pan Kulhánek a máme jednat o tom, abychom se k tomu adekvátně postavili, protože není to jenom záležitostí Ústí, ale i Chomutova, Jihlavy, Boleslavi ale i Třebíče. Dnes je třeba ve finančních problémech, ale za dva tři roky může přijít rakouský investor, který napumpuje peníze a Třebíč bude ze hry jenom proto, že existují nějaké podmínky APK…

Budete na aktivu řešit i současné nerovnoměrné rozdělení mládežnických družstev v extralize na Moravě a v Čechách?
To my na úrovni první ligy řešit můžeme. Já jsem o tom mluvil s Vladimírem Růžičkou, který mi řekl, že ve finále to takhle zůstane. Když jsem mu oponoval, že na Moravě hrají juniorskou nejvyšší soutěž čtyři mužstva, která mají áčko v extralize a šest dalších, mezi nimiž je i Přerov, který nemá áčko ani v první lize, tak mi řekl, že se s tím nedá nic dělat. Jsme opět u toho, pokud se Morava domluví, tak nás spláchnou, sfouknou jako svíčku.

Berete to osobně jako výzvu se přes tyto problémy se překousnout?
Ke každé věci, která se vám postaví do cesty se musíte postavit čelem. Mluvím za Ústecký klub, nechceme brečet, nebo to nějakým způsobem obcházet, prostě se k tomu postavíme čelem. Budeme bojovat. Nyní mluvím za klub, který vede ligu, ale v play off to může být jinak, může tam být Jihlava nebo Boleslav.

Řešili byste situaci například formou žádosti o výjimku. Jaká může být další z cest?
Od roku 1993 je smlouva APK s Českým svazem ledního hokeje. Existuje usnesení z obvodního soudu z Prahy 8, které říká, že veškerá jurisdikce je přenesena na ČSLH. Tzn., že kdybychom se dostali do rozporu u civilního soudu, neuspějeme, protože veškeré právo je na straně ČSLH. ČSLH převedl řízení nejvyšší soutěže na APK. To byla, podle mě, chyba. APK mělo soutěž řídit a řídilo jí, ale za dobu skoro 13-ti let dostalo pravomoc a přešlo od řízení k ovlivňování stanov, struktury soutěží, soutěžních řádů atd. Ve finále proběhla konference a pět lidí z APK sedí ve výkonném výboru. Máte pocit, že to je střet zájmů? To je otázka do prázdna.

Mohla by to být otázka pro antimonopolní úřad?
Určitě. Musím předeslat, pokud by se to vyhrotilo do nejkrajnější pozice, kdy bychom se měli dostat do nějakého sporu, tak tu existuje občansko-právní rovina, která je volná. Existuje rozpor v rovině, že nařízení resp. pravidla APK jsou v rozporu se stanovy našeho klubu. Je několik verzí, kterými můžeme operovat. Ale jak už jsem řekl, já věřím, že k tomu nebude Ústí sahat. To je, podle mě, degradace českého hokeje. Ten byl založen na masovosti, na tom, že každý klub měl motivaci, že se může dostat o soutěž víc. Když si to vyhraje.

Nemůže se stát, že vás to vyvede z koncentrace a vítězství v první lize ztratíte kvůli tady tomu?
Nemyslím. Budeme bojovat. Dnes nejvyšší soutěž, kterou řídí ČSLH je první liga, extraligu řídí APK. Budeme požadovat Český svaz o vytvoření skupiny, která bude kopírovat APK, budeme trvat na tom, abychom si uzavřeli první ligu a uvidíme, jak se k tomu postaví česká hokejová veřejnost. Jsem přesvědčen, že bude vyvolaná mimořádná valná hromada. A může se stát lidem ve výkonném výboru, že budou jednohlasně odvolaní. Pro mě je rozhodnutí, které APK učinilo, uzavření extraligy. Jsou to zájmy určitých lidí moravské skupiny a nejhorší je, že v tom jsou i české kluby. Osobně si myslím, že extraligu by měl hrát ten, kdo na to má.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže