Jiří Merta.">
Ú s t í n/L. - Během měsíce října odehráli žáci šestých a sedmých tříd další porci zápasů. Sedmičku soubojů ve skupině "B" Žákovské ligy, kde obě třídy působí, charakterizuje hlavně vzestupná tendence výkonů sedmáků. Průběh druhého měsíce soutěže rozebral hlavní trenér Jiří Merta.

Soutěž nezačala pro sedmou třídu vůbec dobře. Z prvních šesti zápasů dokázali vydolovat pouze bod ze souboje s Pardubicemi. V říjnu však přišlo znatelné zlepšení. Hned v prvním zápase přehráli Ústečtí 4:2 PZ Kladno, v dalším domácím souboji 8:3 Bílé Tygry z Liberce a v posledním klání tohoto měsíce dokázali znovu naplno bodovat, když tentokrát Pardubicím nedarovali ani bod. Díky těmto úspěchům se odlepili z poslední příčky a přiblížili se zbytku tabulky. Podle trenéra Merty budou zlepšující se výkony pokračovat. „7. třída je handicapovaná tím, že hraje vyloženě na ročníky. Hraje tam jedna třiadevadesátka, to je bek David Kindl. Jinak ti kluci jsou vlastně i o rok mladší, takže i ty zápasy k tomu spějí, že prohrávají o jeden či dva góly. Chybí tam trošku fyzická kondice a bruslení. Ti kluci jsou menší, jsou o rok mladší, ale oni se snad zapracují. Bude to chvíli trvat, ale myslím, že kolem Vánoc už ta situace bude lepší. Uhráli jsme 7 bodů. Až se poperou, zadaptují na tu soutěž, přijdou i lepší výsledky.“ Velké rozdíly jsou vidět především v bruslení: „Záleží na tom, jak se zadaptují a doženou to hlavně bruslařsky. Chce to čas. Ti kluci, co by měli hrát za sedmou, hrají nyní za osmou třídu. Rok bruslení je ve vývoji toho žáčka hrozně znát.“

Šesťáci pokračují v dobrých výkonech z úvodních kol. „Šestka je založená dobře, hraje tam šest kluků ročníku 1994, zbytek 1995. Tam se to podařilo vhodně posílit. Jsou to kvalitní hráči, kteří nám tady pomohli a vyztužili to. Procházka s Vykoukem přišli z Teplic, Popek z Litoměřic. Procházka je výborný hráč do koncovky. A hlavně jsou to kluci, kteří chtějí trénovat a dá se s nimi dobře pracovat.“ Až na zápas na půdě horkého favorita z Litvínova, který prohráli 2:5, dokázali ve všech ostatních bodovat. Jednou o se body rozdělili s Libercem, jinak však odcházeli jako vítězové. Přehráli dvoucifernými výsledky Chomutov a Hvězdu Praha, poté ještě porazili Spartu a Pardubice. Právě zápas s pražskou Spartou, která patří společně s litvínovským Chemopetrolem k velkým favoritům, se trenérům zalíbil nejvíce: „Sparta vedla ve 4. minutě 2:1, přehrávali nás ve všech směrech, ale výrazně nás podržel brankář Tomáš Burkovec, který měl ke 40 zákrokům. Ten nás vrátil do hry. Sparta nevyužila pět vyložených šancí, my se tak vrátili do hry a ve třetí třetině jsme byli lepší my. Moc pěkný zápas,“ pochvaluje si Merta.

S oběma třídami panuje zatím spokojenost. „Se šestkou jsem spokojený určitě, tam jsou ty výsledky dobré a ta sedmička také stoupá nahoru. Šestá třída bude hrát okolo 4. až 5. místa maximálně. U té sedmé budu spokojený, když budeme hrát okolo sedmého místa, vyslovil Vladimír Merta prognózu na závěrečné umístění.“ I když už v těchto věkových kategoriích někteří hráči převyšují svými dovednostmi protihráče, na jejich budoucí kariéru bude mít vliv mnoho okolností: „Je to ještě brzo. To neznamená, že ten kluk teď hraje dobře, dává góly nebo dobře brání, dobře bruslí, že ještě bude hrát dobře za juniory nebo později přejde do áčka… To je ještě daleko, tam rozhoduje mnoho faktorů - škola, zranění, rodiče atd. Ten kluk musí být zarputilý, ctižádostivý a musí to mít v hlavě srovanené, jestli chce hrát hokej nebo ne. Protože takových talentů jsou tisíce a pak to skončí stejně ve druhé národní, ti kluci ani nehrají hokej nebo skončí.

7. třída
1. HC Sparta Praha 22
2. BK Ml.Boleslav 21
3. HC Lev Hr.Králové 21
4. HC Litvínov 17
5. KLH Chomutov 10
6. HC Hvězda Praha 10
7. HC Moeller Pardubice 9
8. HC Bílí Tygři Liberec 7
9. HC Ústí n.Labem 7
10. PZ Kladno 6

6. třída
1. HC Litvínov 23
2. HC Sparta Praha 22
3. BK Ml.Boleslav 21
4. HC Ústí n.Labem 19
5. HC Lev Hr.Králové 16
6. HC Bílí Tygři Liberec 11
7. HC Moeller Pardubice 9
8. PZ Kladno 4
9. KLH Chomutov 3
10. HC Hvězda Praha 2

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže