Ú s t í n/L. - Předehra pro finále? Souboj prvoligových dravců. Prvního Ústí a třetí Mladé Boleslavi. Zítra od 18 hod. čeká Lví arénu unikátní hokejový šlágr, který se může opakovat až v dubnu, kdy má druhá nejvyšší soutěž naplánováno finále. Od obou soků se účast v něm čeká. Zatímco Ústečtí od Vánoc hlídají výsluní tabulky, Boleslav se podobně jako loni rozjíždí pomaleji a až poté, co pod hokejový kotel začaly přikládat nové posily, včetně exreprezentatnta Richarda Krále. Větší pozvánku do Lví arény fanoušci hokeje v Ústí těžko dostanou. Zatím jich až tak moc nechodí. Změní to zítra?
HC Slovan Ústečtí Lvi

Nová posila Róbert Liščák, který v týdnu dorazil ze Skalice nastoupí v prvním útoku na místě zraněného Milana Antoše, který vedle dlouhodobě vyřazeného Jakuba Grofa, je jediným absentujícím Lvem. Jinak je kádr kompletní, včetně bratří Kudrnů, kteří poslední mače též vynechali kvůli zdravotním peripetiím, i Davida Pazourka, jenž poslední duel nedohrál.
„Čekáme na dnešní extraligové kolo, ale sestava na zítřek je už hotová,“ přemýšlí asistent trenéraVladimír Evan, zda-li ještě někdo ústecký tým posílí. Přestupní termín končí o zítřejší půlnoci.
Hráči se na souboj dvou největších favoritů těší. „Na tréninku je vidět napětí. Herní styl však neměníme ani žádná speciální příprava nebude. Naší výhodou je bodový náskok, který na Boleslav máme,“ věří Evan. Duely v Boleslavi a Ústí měly dosud odlišný průběh, spousty branek ve Zlatopramen Aréně a pouze tři ve Lví. Jak to bude nyní? „Asi to nebude přestřelka,“ soudí Evan, který vyzdvihuje kvality soka: „Hrají přímočarý hokej. Navíc mají Richarda Krále, který dovede vyřešit i neřešitelné situace. Určitě se budou chtít předvést i kluci, co tu nedávno působili.“ Ve velké pohodě se představuje nejlepší muž brankářských statistik Petr Přikryl. Posledně lapil všech jednačtyřicet střel. „My nesmíme být přehecovaní, musíme hrát v klidu a bojovat. Bude to hezký zápas. Doufám, že přijde hodně lidí,“ přeje si.



POROVNÁNÍ TÝMŮ

26-5-2-6 celková bilance 22-4-3-10
11-4-1-4 zápasy venku 11-1-2-6
15-1-1-2 zápasy doma 11-3-1-4
1. postavení v tabulce 3.
90 získané body 77
135:75 skóre 132:100
1 utkání bez vstřelené branky 0
7 utkání se shut-outem 2
8:1 (Olomouc) nejvyšší výhra 7:2 (Havl. Brod)
3:6 (Kadaň) nejvyšší prohra 1:4 (Hradec Králové, Jihlava)
M. Antoš; 30b (16+14) nejproduktivnější hráč P. Lipina; 40b (13+27)
M. Antoš; 16 nejlepší střelec M. Piecha; 19
L. Slížek; 21 nejvíce asistencí P. Lipina; 27
J. Klobouček; 98 nejtrestanější hráč R. Bauer; 76
P. Přikryl - 94,96% úspěšnost brankáře M. Altrichter - 91,3%
P. Přikryl - 1,48 průměr inkas. branek M. Altrichter - 2,45
51 góly v přesilovkách 44
19,2% využití přesilovek 15,8%
14 góly v oslabení 13
10,2% střelecká úspěšnost 9,7%



SOUPEŘ

Dosavadní průběh sezóny

Po hrůzném vstupu do soutěže, kdy vytěžili ze čtyř mačů jedinou výhru, doháněli Boleslavští ztrátu. Po jedenáctém kole a prohře s Jihlavou si musel balit kufry trenér Neliba, jehož vystřídal exhavířovský Jiří Režnar. To ještě nezářili. Tým procházel neustálými změnami kádru. Na přelomu roku však dohnal manko a dotáhl do elitní pětice. Z posledních šetnácti kol třináctkrát zvítězil.

Změny v kádru

Tradiční revoluce v Čechách má epicentrum v Mladé Boleslavi. V sezoně se v hokejovém týmu znovu událo nespočet hráčských změn. „Já těm klukům v Boleslavi nezávidím, protože hrát pod takovým tlakem, kdy se vám nepovede jeden zápas a už vás vyhodí, to bych nechtěl už znovu zažít,“ podává zkušenost nyní ústecký brankář Petr Přikryl, který atmosféru hokeje v Boleslavi ještě loni nasával. Vedle brankáře Altrichtera a obránce Ťupy se měnila především útočná linie Středočechů. A zřejmě sázka na své koně nového přivála kouči z Havířova produktivní plejery Lipinu, Sedláka a Zdráhala. Z Prostějova se pak přesunul snajpr Martin Piecha. Největší přestupová ryba uvízla v boleslavských sítích nedávno. Richard Král má být tím, kdo povede mužstvo za extraligovým snem. Šestatřicetiletý veterán, zastupitel v Třinci, přestoupil do Boleslavi z Plzně.

Opory mužstva

Boleslav inkasovala už o 25 branek více než Ústí. Příchod Martina Altrichtera ne zcela vyřešil brankářskou otázku. Předloňský mistr se Zlínem nastoupil v patnácti utkáních a průměrně inkasuje téměř dvě a půl branky za zápas. Filip Šindelář, který si letos zachytal i extraligu v Liberci, má podobně jako Altrichter úspěšnost zásahů pod 92%.
Téměř všechna utkání z boleslavských zadáků absolvovali jen Bauer s Koldou a Majeským, kteří mají také nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených resp. obdržených brankách.
Forvard Petr Lipina sice nasbíral v sezoně už 40 bodů, většinu ještě v Havířově, v Boleslavi přidal ve třinácti zápasech slušných devět bodů (5+4). Richard Král dosáhl stejného zisku v pouhých šesti duelech. Všechny zápasy odehráli v zelenobílých barvách jen forvardi Tomáš Nouza a Jiří Gombár. „Oni mají dobrý všechny tři nebo čtyři lajny,“ ví Petr Přikryl, že nebezpečí může přijít ze strany Boleslavských odkohokoli..

Exústečtí hráči

Téměř dvě útočné formace může trenér Mladé Boleslavi Jiří Režnar poskládat z hráčů, kteří ještě nedávno oblékali žlutomodrý dres. Tomáš Sýkora šel ke konkurenci v létě, i když o něj ústecký tým stál. Petr Lipina a Přemysl Sedlák se v různých dobách v Ústí neuplatnili podle představ vedení a putovali do Havířova, odkud si k několika mačům odskočil při hostování i Pavel Zdráhal. Důležité branky střílel za Lvy i Václav Eiselt, který tu hostoval na konci loňské sezony, pak jej Beroun pustil do města automobilů. Obránce Václav Drábek, se v Boleslavi skvěle uvedl v loňském trejdu a v létě tam zamířil natrvalo. Bohužel letos stejně jako v loňské sezoně bojuje především s vlastním zdravím.

Vzájemné zápasy

2006-2007
Mladá Boleslav – Ústí 6:8 report
Ústí – Mladá Boleslav 2:1pr report
Mladá Boleslav – Ústí 5:4pr report

Sestavy z minulého kola

Ústí n./L.: Přikryl - Kolafa, Nádašdi, Hořava, Houdek, Ficenc, Pojkar, Zápotočný - Slížek, Pazourek, Antoš - Janků, Martinec, Klimt - Micka, Ivan, Klobouček - Přeučil, Kloz, Vítek - Hulva.

Mladá Boleslav: Altrichter – Kolda, Jindra, Bauer, Drábek, Maurský, Ťupa, Tondr – Nouza, Zdráhal, Gombár, Paroulek, Král, Kadlec, Beck, Piecha, Rozsíval, Lipina, Eiselt, Sýkora, Sedlák


OSTATNÍ ZÁPASY
40. kolo - středa 31. ledna

Havlíčkův Brod - Havířov
Jihlava – Ostrava
Beroun – Prostějov
Hradec Králové – Brno
Kadaň – Chomutov
Olomouc – Třebíč

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže