Ú s t í n/L. - Osm týdnů již Ústečané minimálně dvakrát týdně hltají nejvyšší hokejovou soutěž. Nyní mohou na chvíli vydechnout. Extraliga naplánovala pauzu, ve které reprezentační výběr odehraje první ze čtyř turnajů Euro hockey tour. Ústečtí Lvi si však odpočinou jen v pátek a sobotu. Během reprezentační pauzy dostanou právě dva dny volna. Před nimi se připravovali dvoufázově. „V neděli začneme přípravu na Znojmo,“ plánuje trenér ústeckých hokejistů Vladimír Evan.
Jeho svěřenci se po devatenácti odehraných kolech drží dva body před posledním Kladnem. Na dvoubodový dohled mají Znojmo, o další bod vpřed se drží jedenácté Pardubice. Lvi zatím vyválčili osmnáct bodů. „Kdybychom některé situace zvládli lépe, mohli jsme mít třeba o tři body víc,“ přemýšlí v rozhovoru pro webové stránky hlavní ústecký kouč Vladimír Evan.

Když jsem spolu mluvili po sedmi odehraných kolech, měli jste sedm bodů a sérii domácích zápasů před sebou. Přidali jste ve dvanácti kolech jedenáct bodů. K větší spokojenosti asi nějaký bod na vašem účtu chybí…
Chtěli jsme mít aspoň bod na zápas a byli jsme tomu i poměrně blízko. Zvedli jsme se utkáním na Kladně a udělali šňůru zápasů, v kterých jsme bodovali. Ovšem nedokázali jsme bodovat tříbodově, což v tříbodovém systému chybí. Pak přijde série proher a následuje pád.

Třeba s Libercem, který vyrovnal těsně před koncem a pak vyhrál v prodloužení. Právě toto bych viděl jako zlomový okamžik, kdy se nám přestalo dařit. Pak jsem prohráli na Slávii a načali sérii porážek. Přestali jsme si trošku věřit, což bylo vidět i v posledním utkání s Kladnem. V první třetině jsme nehráli dobře. Naštěstí jsme se pak zvedli a na rozdíl od předcházejících zápasů, s nimiž jsme nedokázali nic udělat a ztráceli jsme, bylo cítit odhlodání. Hráči věřili, že už se to musí zlomit. A za úsilí ve třetí třetině jsme nakonec mohli získat i tři body.

Nyní tak vládne poměrně klid. Držíte dva body náskok na Kladno. Ovšem co by následovalo při prohře s Kladnem? Byla by nyní situace a atmosféra diametrálně odlišná?
Do přestávky znamenala výhra vzpruhu. Jdeme do ní klidněji, lépe se trénuje. Hlavně hráči získali zpátky pošramocené sebevědomí, když dokázali takto otočit zápas. Třeba předtím v Budějovicích jsme hráli špatně a na žádný zvrat jsme nemohli ani pomyslet. Ale i kdybychom byli poslední, což nejsme, pracovali bychom tak, abychom se zvedli. Čeká nás dlouhá soutěž. Myslím, že hlavně v prodlouženích, v nepodařených přesilovkách jsme si vybírali nováčkovskou daň.

Pak vás stále brzdí velký počet zraněných…
Samozřejmě jsme měli i spoustu zraněných. I když nejde se na ně vymlouvat do nekonečna. Zraněné hráče mají i jiné týmy. Nám však vždy chybí někdo do ofenzivy. A vždy se zraní útočník v době, kdy lajna hraje dobře nebo se její výkony zvedají. V přípravě fungovala trojice Mrázek, Liščák Čaloun. Zranil se Honza Čaloun. Pak formace Hašek, Mrázek, Nedorost a hned následující zápas se zraní v Třinci Andrej Nedorost. Takhle se to kumulovalo. Produktivitu táhla první lajna, dávala rozhodující góly. Nenašla se další, která by ji doplnila. Když se i jim přestalo dařit, nic jsem s tím neudělali. Navíc se po Litvínovu zranil Petr Přikryl. Jirka Zikmund ho nahradil proti Liberci výborně, pak jsme mu moc nepomohli. Chybělo nám sebevědomí, co jsme měli, když jsme se pohybovali kolem devátého místa. A zranění se nám nevyhýbají dál. Přišli jsme navíc o Milana Antoše.

Určitě litujete i ztracených bodů z dobře rozehraných zápasů, namátkou ze zmiňovaného utkání s Libercem. V pohodě do Ústí nepřijely Pardubice nebo Vítkovice…
Pokazili jsme si i utkání v Třinci. Měli jsme dobrou formu, měli jsme tam bodovat. Pohoda z nás potom spadla. Kdybychom si utkání zpětně promítli, myslím, že jsme ztratili se Znojmem. V přesilovce v prodloužení. Na druhou stranu jsem vydolovali se Spartou vyrovnáním v poslední minutě. Pardubice v té době rozdávaly body, my jsme je obrat nezvládli. Měli jsme příliš velký respekt. Co se týče Vítkovic, na ně jsme neměli. Hrály tu výborně a k ničemu nás nepustily.

Třinec, Liberec, Znojmo. Tam kdybychom některé situace zvládli, mohli jsme mít třeba o tři body víc. Jenže zase třeba ve Vítkovicích jsme z 0:2 dokázali vyrovnat na 2:2. Je to takové dvousečné.

A přestali se vám dařit přesilovky. V jejich využívání jste byli chvíli třetí nejlepší…
Určitě. Dařily se, pak se nám zadrhly. Dařilo hlavně první pětce. Měli jsme něco připravené a někdo se zranil. Pak nemáme sebevědomí... Musíme na tom stoprocentně zapracovat.

Nyní vás čeká série zápasů, kdy z deseti hrajete osm venku. Často slyšíme, že je jedno, jestli mužstvo hraje venku nebo doma. Ale i poslední utkání napověděla, že až taková pravda to není…
Některým mužstvům je to jedno. I Pardubice věřily, že body udělají. Jiné týmy jako Litvínov, Znojmo, venku moc nebodují. Co se týče nás čeká nás série. Věřím, že kluci už si na sebe zvykli. A doufám, že budeme bodovat. Nejsme mužstvo , které by mělo bodovat jen doma. Měl jsme povedená utkání jak doma, tak venku, stejně jako nepovedená. Někdy výsledky venku byly až příliš kruté Zrovna když se vrátím k Třinci, kde jsem odehráli naprosto vyrovnané utkání, ale nedokázali jsme potvrdit naši dobrou formu.

Vypadá to, že krystalizuje tabulka. Kromě předních týmů odpadá i poslední trojka, čtyřka možná Zlín. Třeba Znojmo, kdyby nemělo Dopitu, mohlo být ještě níž…
Myslím, že se potvrzuje, co jsme říkali na začátku, že se utrhne šest mužstev. Mimo Pardubic všechny týmy prognózy potvrzují. Asi i u nich je předpoklad, ale nemusí být pravda. Extraliga je složitá věc. Co se týká zadku, také krystalizuje. Znojmo trpí zraněnými hráči. Spousta mužstev si projde jistě krizí. Když vezmu loňskou sezonu a nechci narážet na Litvínov, ale touto dobou byl na prvním místě a do konce ledna se propadl na předposlední. Tříbodový systém je záludný. Stačí málo, párkrát nebodujete tříbodově… Na druhou stranu třeba Budějovice prohrály třikrát za sebou, ale bodují tříbodově, takže propad to pro ně neznamenalo.

Když se vrátíme k otázkám ohledně vaší sestvy. Zmínil jste, že vypadl Milan Antoš. Co se stalo?
Volal manažerovi, že volna využil na domácí práce a poranil si kloub na ukazováčku levé ruky tak, že ho má zdrátovaný. Je po operaci a bude chybět dva měsíce.

Tak to bude velký zásah.
Je to velká ztráta. Pravidelně, když k nám přišel nějaký útočník, hned se někdo zranil.

Zase se vám zbouraly představy o sestavě.
Bortí se od začátku sezony. Neměli jsme mužstvo pohromadě, jak jsme si představovali v srpnu. Opakuji, nechceme se vymlouvat. To je hokejový život. Ale je pravda, že když vykrystalovala lajna, někdo se v ní zraní. Teď vypadl Milan Antoš. Budeme se s tím muset poprat.

Nebudete se ohlížet po dalších posilách?
Nebudeme. Sestavu doplnili Venca Novák s Martinem Šagátem. Na ledě je Honza Kloz a Honza Čaloun. Sice návrat není na dny, ale na týdny. U Čalouna pak, pokud se vše bude vyvíjet nadějně, po reprezentační pauze v půlce prosince. Nikoho nebudeme shánět. Pokud by se někdo zranil nebo byl nemocný, máme ještě na střídavý start z Vrchlabí Pajiče s Přeučilem.

Když vše sečtu, vychází mi Jan Heřman jako třináctý útočník. Bude alternovat v Mostu?
Je také zraněný, má podvrtnutý kotník.Uvidíme, jak to bude vypadat, až se uzdraví. V této chvíli nemůžeme říct, že někoho pošleme. Zase se další zraní ve Znojmě a jsme, kde jsme byli. Musíme věřit, že nám už se budou vyhýbat.

Aspoň brankář Petr Přikryl je už na sto procent v pořádku?
Je už v pohodě. Chytal v Budějovicích těžké utkání, kde nám napadaly brzo góly. Pak tady s Kladnem si nesáhl na puk a už skóroval Kalla. Ale potom nás podržel, hlavně v přesilovkách. Daří se mu. Je vysoko v hodnocení gólmanů. Věříme, že takto bude pokračovat dál.

Jaký program jste připravil do reprezentační přestávky. Bude ostřejší, zaměřený i na fyzičku?
Všechny týmy měly pondělí, úterý volno. My nemohli, hráli jsme s dvacítkou. Takže jsme se v pondělí i úterý trénovali dvoufázově. Zápas byl jako druhá fáze, ráno jsme naplno trénovali. V některých fázích utkání jsme zapnuli, zmáčkli je, ale nedali branky. Pak přišel zase útlum. Ale bylo to přípravné utkání, musí se tak brát. Vím, že jsme první z extraligy, kdo s nimi prohrál, ale to se může stát. Ve středu jsme pak byli jen jednou a ve čtvrtek zase dvakrát. Pátek, sobota je volno. V neděli večer se sejdeme a budeme se připravovat na Znojmo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže