Ústí n.L. – Když se řekne ústeckým fanouškům jméno Novák, většina si vybaví vůdce Lví smečky, kapitána Václava Nováka. Ti pozornější, kteří sledují i mládež Slovanu tuší, že v juniorce působí útočník Martin Novák. Ten si premiéru v O2 Extralize odbyl na ledě Třince. „Byl to splněný sen. Ráno prvního ledna mi zavolal generální manažer klubu p. Ing. David Šaffer, abych se připojil k áčku,“ popisuje telefonát, který přiblížil jeho kariéru mezi nejlepší hráče tuzemské soutěže. Více v našem rozhovoru.

Cesta z Ústí a zpět

Martin Novák je odchovancem pražské Sparty. První zastávka v Ústí nad Labem čekala na tohoto útočníka v sezóně 2003/04. Tehdy nastupoval za dorost. V 56 zápasech nastřádal 9 branek a 19 nahrávek. Na záchranu extraligové příslušnosti dorostu to nestačilo. Kariéra Martina Nováka směřovala do Liberce. Odtud si odskočil do Jablonce, kde poprvé poznal seniorský hokej. Následně dvě utkání sehrál za Děčín.

Telefonát odstartoval premiéru

Loňskou sezónu byl už ale zpátky a patřil mezi stálice ústecké juniorky. Ve stejné věkové kategorii pokračuje i tuto sezónu. Vše se změnilo s příchodem roku 2008. Hned první lednový den zazvonil mobilní telefon šikovného hráče. „Byl to splněný sen. Ráno prvního ledna mi zavolal generální manažer klubu p. Ing. David Šaffer, abych se připojil k áčku,“ popisuje telefonát, který přiblížil jeho kariéru mezi nejlepší hráče tuzemské soutěže. Na nic nebyl čas, mužstvo jelo k zápasu na druhý konec republiky o den dříve, jak je zvykem při dlouhých cestách za soupeři z Moravy.

Nervozita nechyběla

Možná ani nepředpokládal, že nastoupí už v utkání proti Ocelářům. Postavil se do čtvrté útočné formace vedle Jana Kloboučka a Martina Šagáta. „Přiznám se, že při prvním střídání jsem byl dost nervózní,“ nestyděl se uvést na pravou míru Novák první minuty na extraligovém ledě. Situaci nováčkovi v sestavě se snažili ulehčit zkušenější spoluhráči. „Kluci mě hecovali, abych se nebál a hrál v pohodě, to mi dodalo klid.“

I když si v Třinci zahrál pouze několik střídání, vůbec toho nelituje. Je rád, že může s prvním týmem Slovanu alespoň občas trénovat. „Vše je v daleko větším tempu, s juniorskou Extraligou se to nedá vůbec srovnávat,“ popisuje rozdíly. Stává se tedy, že v jeden den má Martin dva tréninky. Dopoledne s áčkem a večer s juniorkou. „Je to náročnější, ale vůbec mi to nevadí. Jsem za každý trénink s áčkem moc rád,“ nebojí se zátěže mladý forvard.

Martin Novák: "Rád bych se probojoval do prvního týmu Slovanu".

V Ústí má Martin Novák jasno o své nejbližší budoucnosti. „Priorita jsou nyní výsledky v juniorce, áčko je něco navíc, jako odměna. Rád bych se do prvního týmu Slovanu probojoval, udělám proto na ledě vše," uzavírá setkání útočník Martin Novák.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže