Ú s t í n/L. - Po více než roce stráveném v Rusku se vrátil domů a od prosince se znovu prohání po českých kluzištích. Sice neobléká dres Vítkovic, jejichž barvy dlouhá léta hájil, ale Třinec leží hned v sousedství. Ačkoliv po návratu střelecky dvakrát nezáří, je David Moravec doma spokojený. „Jsem konečně s rodinou doma. V Třinci jsem maximálně spokojený.“ A v Ústí navíc vstřelil branku, čímž přispěl k jednoznačnému vítězství svého celku.
Třinečtí zvedali ruce nad hlavu už v 9. minutě. David Moravec se v mezikruží odpoutal od svého strážce a bekhendem dotlačil kotouč za gólmana Zikmunda. „Letos je to pro mě typický zakončení. Jsem především rád, že to tam spadlo a že to štěstí se ke mně přiklonilo.“

Hostům ovšem nebylo souzeno užívat si vedení dlouho. Ve 13. minutě jim bezpochyby zatrnulo, když o vedení nejen že přišli, ale když po Zápotočného gólu museli navíc dotahovat. „Nebylo to nic příjemného. Oba góly jsme dostali rychle po sobě, oba z přesilovek. Ten první domácí výborně zahráli, tam nás vyšachovali a při tom druhým jsme nebyli důrazný při dorážce jejich hráče,“ promítá si zaváháni svého týmu Moravec.

Za stavu 1:2 se nabízela vzpomínka na poslední utkání Ocelářů ve Zlíně, kde Třinec zahodil dokonce dvoubrankové vedení, a nakonec se vracel domů s prázdnou. „Já jsem se nebál, že se něco podobného bude opakovat. Ve Zlíně jsme hráli úplně jiný zápas. V první třetině jsme hráli výborně, ale od té druhé nás přehrávali. Tady se Ústí dostalo zpátky jen přes přesilovky, pak už to bylo otevřené. Musíme se zamyslet nad systémem, který hrajeme a každý ho musí přijmout. Do útoku jsme dobří, ale v obraně máme mezery.“

Naštěstí pro Třinecké se skóre ještě v první třetině otočilo v jejich prospěch, když Zikmund dvakrát v rychlém sledu nedosáhl na pohotové údery hostí po buly. „To bylo štěstí, že jsme to otočili. Tam je moc gólman nepodržel. První gól mu přepadl přes lapačku, to trochu podcenil a to nás dostalo zpátky do hry. Ten druhý byl tečovaný a zapadl k tyčce, za ten bych ho nevinil,“ popisuje stěžejní momenty první třetiny několikanásobný mistr světa.

První přestávka přišla očividně k duhu Ocelářům, když během prvních pěti minut prostřední části třikrát vyšachovali domácí obranu, a rozhodli tak zápas. „V kabině jsme začali trošku ostřeji, protože nikdo nechtěl, aby se znovu zopakoval ten Zlín. Takže jsme si řekli pár ostřejších slov, ale bylo to v zájmu dobrého výsledku, každý si to uvědomil a dopadlo to dobře.“

Vystřídavšímu gólmanu Hiadlovskému domácí obrana moc nepomohla. Oceláři předvedli tři nápadité akce, po nichž stáli před prázdnou brankou a s obranou Ústí daleko za zády. „V útoku jsme kreativní, tam hrajeme dobře. Ale obrana se musí zlepšit,“ lakonicky komentuje gólové počínání spoluhráčů dlouholetá opora Vítkovic.

Po šesté brance hosté viditelně ubrali plyn, a Lvům se tak naskytl prostor, jak se ještě pokusit o nemožné. Drama se však nakonec nekonalo, byť Lvi se Čechmánkovi nejednou výrazně připomněli. „My jsme měli velký problém. V útoku i v obraně odpadli dva hráči, dohrávali jsme na čtyři beky, takže jsme lepili sestavu, jak to šlo. V půlce druhé třetiny naskočila čtvrtá pětka, abysme v závěru ušetřili síly. Ale za stavu 6:2 už jsme věřili, že to podržíme. Šance pak byly na obou stranách. My jsme byli hodně vylučovaní, proto se domácí dostali do tlaku.“

Po důležitém vítězství na půdě benjamínka soutěže čeká Třinec soupeř znatelně těžšího kalibru. V pátek se Oceláři poměří s Českými Budějovicemi, tedy vedoucím celkem soutěže. „Paradoxně se nám líp hraje s týmy, který jsou vysoko. Nevím, jestli jsme pak hokejovější, ale sedí nám to víc,“ vyhlíží k příštímu utkání Moravec.

Oceláře letos čeká napínavý závěr základní části. Z osmého místa si na jednu stranu mohou dělat zálusk na přímý postup do play-off, ale jedenácté Vítkovice zaostávají pouze o tři body. Nevylučuje se tedy ani možnost, že Třinec si místo play-off zahraje ve skupině o udržení. „Nikomu to nevyhovuje, že to musíme honit na poslední chvíli. Věřili jsme, že když vyhrajeme tady, tak se odpoutáme. To se moc nepovedlo, protože vyhrálo Kladno i Znojmo, jen Vítkovice zaváhaly. Ale takový je hokej a pro diváky to je skvělé.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže