Ú s t í n/L. - Krize, deka, žádné sebevědomí, chyby. Slova, která se nejvíce opakovala v rozhovorech s domácími hráči. Dalším takovým je baráž. Po posledním domácím prohraném zápase základní části nebyl žádný důvod k oslavám, ba naopak nálada poklesla na stejný stupeň jako teploty venku – tedy pod bod mrazu. Václav Novák poprvé připustil dialog o baráži, nicméně ho zakončil optimistickým sdělením: Každopádně věřím tomu, že nikdo v 1.lize není lepší, než jsme my. Věřím, že dokážeme, aby se tu ta extraliga hrála. Uděláme pro to úplně maximum. Ani strana nedělních vítězů neoplývala zrovna nadšením. Pardubice měly před tímto zápasem naději postupu do předkola play off, musely porazit Ústí a spolehnout se na výsledky svých rivalů. První část vyšla, druhá nikoliv. Je to smutný vítězství, ale my jsme si řekli, že tady chceme vyhrát, ať se děje, co se děje, uznal Jan Snopek.

Ústečtí Lvi rozhodně nezačali duel s Východočechy špatně, vstřelili první branku, vytvořili si tlak, vedení mohli navýšit. Žel nestalo se a Pardubice nejsou tým, který by nedokázal vstřelit branky. Hosté dvakrát vyrovnali a pak se ujali vedení. Na to už domácí odpovědět nedokázali. „Měli jsme perfektně rozehranej zápas. Chtěli jsme to uhrát pro lidi. Poslední zápas doma v základní části. Dali jsme do toho úplně všechno, ale jak říkám, první třetina výborná, druhá ještě dobrá, ale tu třetí jsme prostě nezvládli. Tam už se objevily chyby,“ zklamaně hodnotí kapitán Ústečanů a střelec první branky utkání. Jeho druhá stopa v zápase ale už není tak pozitivní. Vedoucí a zároveň vítěznou branku totiž hosté vstřelili, když Václav Novák seděl na trestné lavici. Situace, po níž si musel jít odpykat trest, ale nebyla zrovna nejprůhlednější: „Já jsem jel do brány, najednou mě někdo strčil na hráče, já jsem tam přepadl a šel jsem ven. Takže já tady už vůbec ničemu nerozumím. Kdybych o tom chtěl s rozhodčím diskutovat, nic bych z toho neměl, jenom bych se rozčílil a to je všechno. Postěžuju si rozhodčímu, ten mi řekne: Ano, pane Novák, udělal jste to takhle a takhle, ale já ten faul viděl. Takže je to jedno. Každej dělá svoji práci tak, jak má.“

A co by mohl hecíř Novák říct k současné situaci svého týmu? „To je prostě už taková deka. Já to zažívám poprvé za kariéru. A je to něco strašně nepříjemnýho. Jak jde ta prohra jedna za druhou, tak vás to sráží níž a níž. Teď už jsme v takový situaci, kdy to vítězství potřebujeme jakýmkoliv způsobem urvat, aby to sebevědomí trošku narostlo.“ Další program ústeckých hokejistů je nasnadě, v play out už jim v podstatě o nic nejde, účast v baráži mají zamluvenou s velkým předstihem. „Vždycky jsem říkal, že nechci mluvit o baráži,“ na okamžik se odmlčí kapitán Lvů: „Ale teď už s tím jsem smířený. Teď to poprvé přiznávám, že budeme hrát baráž, i když se mi to špatně říká.“ Vzápětí ale nasazuje optimističtější tón. „Ale každopádně věřím tomu, že nikdo tam není lepší, než jsme my. Teď dohrajeme play out co nejlíp, hlavní je získat tam nějaký body a připravíme se na tu baráž. Věřím, že se to v dobré obrátí a že nám všem spadne ohromný kámen ze srdce a dobře to dopadne. Já tomu pevně věřím, stojím za tím mančaftem, věřím, že dokážeme, aby se tu ta extraliga hrála. Uděláme pro to maximum,“ slibuje spolehlivý útočník.

Druhým střelcem domácích byl Pavel Janků, jehož krásná přesilovková trefa posunula Lvy znovu do vedení, které pohříchu neudržely. A na nejzkušenějším útočníkovi bylo znát, jak málo radosti mu po takovýchto utkáních zbývá. „Klasický průběh posledních zápasů. Ať už prohráváme, nebo vedem, zápas ztratíme, nevím co k tomu víc říct,“ klopí hlavu. Přesto ze sebe nakonec vysouká hodnocení nálady v týmu: „Mužstvo je v těžké psychické krizi, nevěří si, na ledě je potrestaná každá chyba a my jich děláme moc. Nálada po prohraném zápase je horší, než když do toho zápasu jdeme. Protože my do každého jdeme s tím, že to bude ten zápas, který vyhrajeme a kdy se to otočí. Bohužel takový zápas nepřichází.“ Na druhou stanu ale Pavel Janků nemusí být zcela nespokojen sám se sebou, body sbírá vcelku pravidelně, patří k nejproduktivnějším hráčům Slovanu, je jednou z opor celku: „Každý hráč je rád, když dá gól. To zcela určitě a ty góly jsou potřebný k výhře, takže já jsem za ně taky rád, škoda že nepomáhají týmu.“ A jak vidí Janků další vývoj soutěže? „Baráž je jasná a ne tím zápasem ve Zlíně, ale bylo to zřejmé už před více koly. Zápasy play out budou hlavně přípravou na baráž. Jít do baráže v tomhle stavu, to by byla tragédie. To mužstvo musí získat nějakou sebedůvěru, protože jinak nemůže vyhrávat.“


Z pardubických hráčů se ujal slova kapitán Jan Snopek. Ani jejich kabina nebyla tím nejradostnějším místem. Pardubice po dnešku ztratili poslední možnost postupu do předkola play off. „Je to smutný vítězství, ale my jsme si řekli, že tady chceme vyhrát, ať se děje, co se děje. Když už nic jinýho, tak jsme si udělali pohodu z vyhranýho zápasu a ještě větší náskok třeba před Ústím do nějaký tý nástavby.“ Pohoda a radost z vítězství se ale nerodila vůbec lehce. „Vůbec ne, my jsme věděli, že Ústí v tenhle moment hraje o víc, aby se trochu přiblížili, aby měli nějakou teoretickou šanci v tom play out. Věděli jsme, že se tady těžko vyhrává a my jsme s nima doma dvakrát ztratili body. Je tam plno kluků z Pardubic, který znaj náš herní systém a styl, takže to vůbec nebyl jednoduchý zápas,“ uznává kapitán Východočechů.

Na hodnocení celé sezóny je možná ještě brzy, ale v Pardubicích už najisto vědí, že k přívlastku úspěšná má daleko. „Mrzí nás to, prohráli jsme pár zbytečných zápasů, teď ty body chybí. My jsme věděli, že to bude otázka pár bodů a to se potvrdilo. Nejde jenom o ty zápasy se Zlínem, prohrávali jsme už dřív, zvenku jsme doteď přivezli jen patnáct bodů, což je málo. Teď už se dá říct, že v tý sezóně byly nějaké styčné body, jako série zápasů venku v úvodu sezóny, pak zranění, úzký kádr po nemocích. Teď se dá říct, že se v tý sezóně seběhlo hrozně moc věcí a dopadlo to tak, jak to dopadlo,“ přikyvuje Jan Snopek. Jak budou na východu Čech přistupovat k nové části extraligy, a to play out? „Budeme se snažit, abychom z toho měli radost a myslím si, že se tam budou zkoušet i nějaké nové herní varianty. To záleží na trenérech, co nám naordinují. Myslím si, že ty zápasy budou takovou třešničkou po tom trénování, protože tam se vlastně hrají pátky a neděle. Takže docela dost i potrénujeme.“

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže