Ú s t í n/L. - Konec dobrý všechno dobré. Chtělo by se říci po posledním utkání Ústeckých Lvů v základní části. Bohužel, takhle bagatelizovat účinkování ústeckých hokejistů v premiérovém ročníku mezi českou elitou by nebylo nejvhodnější. Jistě všichni příznivci čekali, že sehrají důstojnější roli. Co naplat, nezbývá než brát skutečnost takovou, jaká je. Se ctí odehrát skupinu o 11. – 14. místo a svědomitě se připravit na baráž. Cíl pro zápasy play out bych měl: Získat alespoň dvě výhry v řadě. To se Slovanu dosud nepovedlo. A v sérii o udržení extraligy by se jistě hodily…
Přes všechny porážky, které museli Ústečané protrpět, nám letošní sezona jasně potvrdila, že extraliga je proti první lize fakt jiná třída. Zápasy mají vyšší tempo, táhnou diváky a hlavně vykazují několikanásobně vyšší mediální zájem. Lidé, kteří hokej příliš nesledují, již vědí, že i v Ústí je zimní stadion a hraje se tu pořádný hokej. Jen díky tomu, že Lvi poprvé ve své historii pronikli mezi top smetánku Česka.

Že si mezi ní nevedli příliš valně, je druhá věc. Drželi se do poloviny soutěže, pak odpadli. Závěr již Slovan sehrál roli komparsu ostatním celkům. Utěšovat se může aspoň tím, že historie už poznala horší tým na posledním místě, zvláště Jihlava v ročníku 2003/04 a Havířov v sezoně 2002/03 dopadli o poznání hůř.

Nám nezbývá než jen smutně sledovat začínající bitvy ve vyřazovacích bojích. Už nedělní mač na Kladně ukázal výtečnou zábavu. A to tam Lvi na podzim slavně vyhráli…

Úvod Ústeckých totiž vypadal nadějně. Po úvodní čtvrtině jsme hýčkali myšlenku, že start předkola play off by se mohl týkat i Ústí. Jenže Slovan si prožil typicky nováčkovskou sezonu. Zpočátku zkoumal, co mu usedlí dravci dovolí a překvapoval svým nadšením. Když však přišly první potíže, (v případě hokejistů, rozsáhlá zranění klíčových forvardů na podzim, beků zase na přelomu roku), ztratil veškerý elán.

Pár porážek nahlodalo sebevědomí, příliš mnoho utkání inkasoval Slovan hned v úvodu a dohánění ztráty jej stálo příliš fyzických i psychických sil. Pěti zápasovou sérii porážek na přelomu října a listopadu ještě zlomil heroickým obratem v domácím duelu s Kladnem těsně před první reprezentační pauzou. Reputaci po výprasku z Karlových Varů ještě jakž takž napravil dvojicí vítězství s Třincem a v Pardubicích i sympatickými výkony ve Zlíně a Litvínově. Po pádu na poslední místo po domácím mači se Slavií však již výsledky Lvů zabředly do nekončící krize. Záchvěv zlepšení po odvolání trenéra Evana po Vánocích přinesl dvě domácí výhry. Pak ještě skalp Liberce po zřejmě nejlepším výkonu v sezoně. Od té doby však Lvi jen prohrávali a poznali, že může být ještě hůř, než před Vánoci. Padli v řadě jedenáctkrát. V posledních šesti případech vždy minimálně o dvě branky.

Aspoň nakonec základní části přišlo vítězství. V Litvínově žlutomodří sice zase (potřetí v posledních pěti zápasech) přišli o vedení. Výhru jim nakonec přihrály samostatné nájezdy, které počtvrté v sezoně ovládli.

Chce se říci, že se blýsklo na lepší časy. Jenže to už jsme během sezony řekli mnohokrát. Nyní je na hráčích, aby nám přání potvrdili na ledě. Mají před sebou dvanáct zápasů, jež by je měly naladit do dobré pohody před zlomovou částí sezony – baráží. Konečný účet se po dvaapadesáti kolech zastavil Ústečanům na 40 bodech. Extraliga zažila poslední týmy s výrazně vyšším i nižším součtem. Zvlášť havířovská stopa v ročníku 2002/03 bylo o mnoho trapnější. Srovnání ukazuje tabulka, která znázorňuje dosažený zisk posledních celků od zavedení modelu extraligy s 52 koly. Pro lepší srovnání je pak v posledním sloupci uveden zisk jednotlivých klubů přepočtený na dvoubodový systém bez prémiových bodů za výhru po prodloužení, případně samostatných nájezdech (ty byly zavedeny až loni, prodloužení s bonusovým bodem dříve a tříbodový systém v sezoně 2000/01).

Bodový zisk posledních týmů v jednotlivých sezonách

Sezona Klub Skutečný zisk Skóre Zisk *
2007/08 Slovan Ústí 40 bodů (-89) 27 bodů
2006/07 Vsetín 34 bodů (-104) 23 bodů
2005/06 Vsetín 32 bodů (-72) 25 bodů **
2004/05 Jihlava 24 bodů (-105) 18 bodů
2003/04 České Budějovice 47 bodů (-55) 32 bodů
2002/03 Havířov 20 bodů (-158) 14 bodů
2001/02 Kladno 49 bodů (-39) 35 bodů
2000/01 Karlovy Vary 49 bodů (-41) 34 bodů
1999/00 Vítkovice (-44) 34 bodů
1998/99 Jihlava (-100) 25 bodů
1997/98 Opava (-111) 22 bodů
1996/97 Opava (-78) 27 bodů
pozn.: *přepočtený zisk na dvoubodový systém ** I když skóre není až tak hrozivé nastřílel v sezoně Vsetín pouhých 80 gólů

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže