B e r o u n - Zatímco se v pátek 27.2. v extralize mužů definitivně rozhodlo o všech osmi postupujících do play-off, v první lize v ten den bojovaly už jen čtyři nejlepší týmy. Přes první kolo vyřazovacích bojů prošli podle předpokladů celky, které se v základní části umístili na 1. až 4. příčce, tedy Beroun, Chomutov, Jihlava a Ústí nad Labem. V semifinále pak Beroun překvapivě roznesl na kopytech Lvy z Ústí 3:0 na zápasy a Jihlava s jedním zaváháním v samostatných nájezdech přešla jinak hladce přes Chomutov 3:1. První buly finále bude vhozeno na berounském zimním stadionu už ve čtvrtek 4.3. v 18:00.
Finále první ligy klepe na dveře

Pro Jihlavu je finále, dalo by se s nadsázkou říci, už tradicí. Za pět let v druhé nejvyšší soutěži se mezi dva nejlepší dostala počtvrté. Letos je to potřetí za sebou a v předešlých dvou sezónách byla v poslední možné sérii vyřazena vždy týmem, který byl v následné baráži o extraligu úspěšný. V ročníku 2001/2002 to byli liberečtí Tygři (3:1 na zápasy) a o rok později podlehli naprosto shodně Kladnu.

Beroun je naproti tomu letošním překvapením. V sezóně 2001/2002, tedy v roce, kdy Jihlava hrála finále první ligy, skončili Medvědi 3 body za posledním místem zaručujícím postup do play-off. V srpnu roku 2002 však poznamenaly rozsáhlé povodně i berounský hokejový klub a vyplavený zimní stadion znamenal velké finanční ztráty. Také tento fakt lze přičíst k nejhoršímu výsledku klubu za jeho působení v první lize. Na začátku sezóny 2002/2003 nemohl ve svém mateřském městě ani hrát zápasy. Beroun skončil v základní části na dvanáctém místě, ve skupině o udržení se propadl nešťastně ještě o příčku níž a musel bojovat v nepříjemné baráži, kterou nakonec vyhrál a vrátil se zpět do první ligy. Kdekdo tak letos od Medvědů neočekával ani účast v play-off, natož celkové prvenství. Svěřenci trenéra Vejvody to ale dokázali a svými disciplinovanými výkony triumf dokonce potvrzovali i v prvních dvou kolech vyřazovacích bojů, ve kterých vyřadili na nejmenší možný počet pokusů postupně Mladou Boleslav a Ústecké Lvy.

Letos se spolu Jihlava a Beroun utkali čtyřikrát a smírně se podělili o body. Dvakrát se radovali z vítězství hokejisté Dukly, dvakrát odešli vítězně Berounští. Oba týmy tak dokázaly učinit jednou před domácím publikem a jednou na ledě soupeře. První dvě střetnutí vyhrála Dukla 1:0 a 2:0, další dvě dokázali přetavit ve vítězství Středočeši (2:1 a 3:1). V celkové tabulce po základní části se Jihlava umístila na třetím místě se ztrátou pěti bodů na první Beroun. Skóre obou týmů napovídá leccos o herní taktice finalistů. Dukla nastřílela ve čtyřiceti zápasech sice úctyhodných 129 branek (3,225 na zápas), ale obdržela jich 99 (2,475 na zápas). Beroun se nemůže sice pyšnit tak útočným potenciálem, protože jeho hráči nastříleli o 15 gólů méně (2,85 na zápas), ale obrana spolu s brankářským kvartetem Kopřiva-Pöpperle-Pospíšil-Kameš si udržela výborný průměr 1,9 obdržené branky za jeden ligový zápas, čímž se zapsali do historie první ligy. Tak málo nedovolili soupeři ani Liberečtí a Kladenští, kteří postoupili v minulých letech mezi hokejovou elitu. Nechme se tedy překvapit, který z týmů bude ve finále úspěšnější a utká se s Českými Budějovicemi o postup do Tipsport extraligy…

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže