Ú s t í n/L. - Po loňské nepovedené sezoně, kde byl Slovan pro velkou bodovou ztrátu na předposlední místo jednoznačné poslední a konec sezony završil sestupem o ligu níže, můžeme v té letošní být na náš klub po právu hrdí. Na kontě máme 110 bodů a do play-off vstupujeme z prvního místa. Je to sice jiná liga než ta nejvyšší, ale jak se říká, první liga, taky liga.

Sezona 2008/2009 začala výměnou vedení a hlavního trenéra. Namísto Davida Šaffera přišel na post generálního manažera Robert Kysela. Ten je známý pro každého hokejového fanouška, zvláště pak pro toho ústeckého. Společně s ním pak ještě přišel kouč se zvučným jménem a zkušenostmi z ruské KHL a reprezentační „20“ Miloslav Hořava. Bývalý hlavní trenér Jan Votruba se přesunul na místo asistenta. Takto již působili společně v extraligovém Znojmě. Těmito změnami se v klubu začalo blýskat na lepší časy.

Klub na začátku sezony opustili útočníci Tomáš Martinec, Jiří Hašek, František Mrázek, Andrej Nedorost, Robert Krajči a na nějakou dobu i Marek Hovorka. Rozloučili se také obránci Daniel Zápotočný, Jakub Evan a Petr Hořava, a to samé platí i o bývalé brankářské jedničce Petrovi Přikrylovi. Místo těchto hráčů přišli útočníci Milan Miklík, Michal Dragoun, Zbyněk Sklenička, Ivo Prorok a obránci Lukáš Bolf, Martin Tůma a naposledy Ondřej Kříž. Změny nastaly i na postech brankářů, když o místo v brance se podělili Dušan Salfický a Radek Fiala. V průběhu sezony došlo k řadě hostovaní a střídavých startů z a do extraligových, prvoligových a druholigových klubů.

V prvních zápasech se svěřenci trenérů Hořavy a Votruby zatím sehrávali a dostávali se z traumatu po baráži s Mladou Boleslaví, která nás poslala zpět do míst, kde jsme byli většinu času z historie klubu. Jakožto „nováček“ jsme ale hráli velice dobře. Bylo minimum zápasů, ze kterých bychom odcházeli bez bodu. Můžeme se jen chlubit vítěznými sériemi. Ta nejdelší činila 11 vyhraných zápasů v řadě. Naopak ta černá, bezbodová série nás vůbec nepostihla i když nějaké to trápení se soupeřem bylo. Vždy ale byl prohraný zápas obklopen vyhranými. Toto nezvládl žádný jiný soupeř z první hokejové ligy.

Pohledem na tabulku také zjistíme, že jsme tým s nejmenším počtem obdržených branek. Na tomto „nej“ se nejvíce podílí důsledná obrana i brankáři, zvláště pak „šoumen“ Dušan Salfický. A když měl zdravotní problémy, vždy ho skvěle nahradili ostatní brankáři. Ať už to byl Radek Fiala, Zdeněk Orct nebo Martin Volke. Tito sice nejsou tak produktivní ve střelbě na prázdnou bránu jako Dušan Salfický, ale diváky zase ohromují rychlostí a pohybem těla.

Brankářům velice dobře pomáhali obránci. Nejvíce pak dvojka Jan Klobouček a Jiří Zeman, kteří mají nejvíce odehraných zápasů a nejvíce si v obraně vyhovují. A nejen v obraně. Při přesilovkách dokáží vyšachovat soupeřovu obranu a vybídnout ke skórování spoluhráče, případně i sebe. Jak se správně trefit do brány ví právě Jan Klobouček, který již desetkrát rozvlnil síť soupeřovy brány. Nejhezčí byl pravděpodobně gól z domácího zápasu s Berounem. Zde se prosmýkl mezi obránci a překvapivou střelou z úhlu překonal brankáře Martina Altrichtra.

V útoku se nám sice střelecky nedařilo tak jako velkým soupeřům z Brna a Chomutova, ale i tak to stačilo na první místo. Nejvíce se pod tím podepsali dva hráči, kteří si i díky svým výkonům v letošní sezoně oblékli slovenský reprezentační dres. Martin Šagát a Rastislav Špirko, kteří si u fanoušků vysloužili kombinaci Š+Š, mají shodně 35 kanadských bodů. Dalšími útočníky, kteří byli v širším výběru reprezentací, tentokrát těch juniorských, byli s 16 kanadskými body Robin Hanzl a s osmi body Ondřej Havlíček. Bohužel dal kouč Marek Sýkora přednost jiným, a tak si Robin Hanzl MS "20" v Otawě nezahrál. Ondřej Havlíček se na světový šampionát "18" může těšit.

Celkový pohled na tabulku budí dobrý pocit z toho, že Slovan odvedl velice dobrou práci a každý ústecký fanoušek hokeje je pravděpodobně hrdý na to, že může nosit stejný žlutomodrý dres jako muži, kteří první místo trpělivostí a herní pohodou vybojovali. Ale aby byla tato dobře rozehraná sezona nakonec úspěšně zakončena, musíme porazit v play-off každého, kdo se nám postaví do cesty. Snem asi každého ústeckého fanouška je postup zpět do extraligy a její udržení na co nejdelší dobu. K tomuto velice těžkému úkolu bude zajisté potřeba obrovské podpory Vás všech. Vás, fanoušků týmu HC Slovan Ústečtí Lvi.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže