Ú s t í n/L. - …láska, co hory přenáší. Přesně těmito slovy začíná chorál ústeckých fandů, kteří jej zpívají po každém, ať vyhraném, nebo prohraném zápase, doma, či na soupeřově ledu. Kdo vlastně jsou ústečtí fandové?

Ústí se může pyšnit vcelku věrnými fanoušky, kteří při Slovanu stojí i v těch nejtěžších chvílích. Loňská sezóna sice pro fanouška nebyla moc příjemnou podívanou, ale průměrná návštěvnost 4500 diváků na zápas nás řadila na úctyhodné osmé místo. Po pádu zpět do první ligy byli fanoušci odrazeni, ale i tak jich pravidelnou hokejovou docházku dodržuje zhruba 2700 diváků, čímž patříme mezi nejnavštěvovanější týmy první ligy. Větší návštěvnost má jen Brno, které má však se svým průměrem 5800 diváků značný náskok, to je také jeho jediné prvenství.

Ústecký klub se snaží jít svým fandům vstříc, a proto jim nabízí různé výhody. Výměnou permanentek počínaje, přes výhodné rodinné vstupné až po široký sortiment ve FanShopu konče. Samozřejmě že to hlavní, za čím diváci přicházejí, je požitek z utkání a především z výher. Někdo může namítnout, že ty výhry nejsou vždy tak jasné a někdy to nevyjde, ale to by pak nebyl sport, kdyby se někdy neprohrálo.

Na Slovan chodí však i tací, kteří by Slovan neopustili ani v případě, že by hrál krajský přebor. Jsou jimi především členové Lion Patriots. Skalní fanoušci, kteří jsou ústeckému klubu věrni do morku kostí. Občanské sdružení Lion Patriots, jež 19. 2. oslaví již své čtvrté narozeniny, se všemožně snaží udělat na zápasech co nejlepší atmosféru, a to nejen na zápasech domácích, ale i venkovních, což samozřejmě zahrnuje i pořádání výjezdů na stadiony soupeřů a tvorbu všemožných chorea. Vždyť od začátku sezóny se uskutečnilo 20 oficiálních výjezdů, a to nejen do klasických destinací, jako je Most, Chomutov nebo Kadaň, ale i do Brna, Poruby a Havlíčkova Brodu. Nicméně každý fandí jinak a někdo si radši doma posedí u online přenosu, než aby zažil atmosféru výjezdu.

Lion Patriots nezahálí a neomezuje se jen na výjezdy, ale pořádá pro fanoušky i různé sportovně-zábavné akce. Před Vánoci proběhl již druhý ročník hokejového zápasu mezi fanoušky (viz zde). A jako další pořádá i turnaje v hokejbale (1.5. pravidelně), letní prázdninový turnaj ve fotbale anebo turnaj ve florbalu, jenž se letos uskuteční v sobotu 7. 2. 2009 v tělocvičně Pedagogické fakulty UJEP.

Dovolím si říci, že ústečtí fandové patří k těm lepším. Za jejich podporu jim hráči děkovali již mnohokrát a i soupeř párkrát smekl klobouk nad výkonem fanoušků. Důkazem toho je i uznání od Marka Hovorky, kterého naši fandové byli navštívit až ve slovenském Martinu. „Bylo to velmi příjemné. Martinští fandové jsou z toho ještě vyjukaní, že Ústečtí jeli přes 500 km jen proto, aby mě viděli. Myslím si, že na Slovensku by se něco takového nestalo, aby přijeli takhle daleko za jiným hráčem. Bylo to neskutečné, co pro mě udělali, a proto je mám velmi rád.“

Naši fandové se ale neubírají jen směrem na východ, ale i na západ. Mají totiž jistý Freundschaft s drážďanským týmem, jenž nese příhodný název „Dresdner Eislöwen“, to jest v češtině „Drážďanští Lední Lvi“. Celkem se tam letos vypravily tři autobusové výjezdy, každý o kapacitě padesáti nadšenců. Ale i drážďanská návštěva u nás není výjimkou. Sice nejezdí v tak hojném počtu, ale zato častěji. Neumí naše pokřiky, ale křičet ano.

Na naše zápasy se chodí dívat i občané vzdálenějších zemí. Jako příklad bych rád uvedl návštěvu skupinou španělských fotbalových nadšenců, které ústecký hokej natolik zaujal, že začali fandit v kotli s ostatními, a dokonce si i zakoupili ústecké dresy.

Co vlastně fandění Slovanu znamená pro Víťu Čepického, studenta a zarytého člena LP?

„Nejkrásnější forma náplně volného času. A styl života. Na Slovan chodím od nějakých čtyř, pěti let, kdy mě s sebou sem tam bral otec. Samozřejmě jako dítě jsem hokej jako takový ještě moc neprožíval, o to radši jsem se ale pohyboval po stadionu. Pořád bylo co objevovat. Postupně mě začínala zajímat i hra jako taková. Poprvé jsem byl sám na hokeji někdy ve třetí třídě. Ale asi jsem to pořád ještě tolik neprožíval, protože konkrétních vzpomínek nemám nějak moc. Ale některé okamžiky mi utkvěly v paměti. Třeba když jsem přišel v době postupu do první ligy na stadion půl hodiny před začátkem utkání a místo sehnal jen ve druhé řadě stojících na ochozu. To bylo něco,“ vzpomíná na své úplně první zážitky jako malý chlapec. „Někdy v té době jsem i pomalu začal pokukovat po lidech v kotli, ale nikoho jsem neznal, takže začátky aktivního fandění byly hodně rozpačitý. Vzpomínám si, že když jsem do kotle přišel poprvé, hrozně jsem se styděl fandit, abych nezkazil nějaký pokřik, což mi z dnešního pohledu připadá docela komický. Nu, a najednou jsem byl uprostřed kotle, najednou jsem začal jezdit na výjezdy, spolupracovat na choreu a skončil jsem, jak jsem skončil. Takže co to pro mě znamená - strašně moc. Spousty krásných i horších zážitků, noví známí a nová přátelství. A zábava. Nakonec jsem se dopracoval do stavu, kdy se s myšlenkami na hokej budím a chodím s nimi spát.“

Každý fandí jinak, každý má rád něco jiného. Je to subjektivní záležitost, ale všichni ti, kteří chodí na Slovan, by si měli být vědomi jedné věci: Začíná play-off a naši hráči budou potřebovat 100% hlasovou podporu každého z nás. A proto všichni, nejen vy kotelníci, zapojte svá mluvidla, ať se při skandování otřásá stadion v základech. Vy to přeci dokážete! A kdyby se Slovanu v play-off nezadařilo, nezoufejte a neopouštějte jej. Alespoň já Slovan neopustím, protože…do smrti věrný zůstávám.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže