Ú s t í n/L. - Konečně se Ústí dočkalo! Po skutečně dlouhé pauze se bude opět v krajské metropoli hrát hokej. A fanoušci se mají na co těšit. Nervydrásající bitvy, skvělý doprovodný program a na závěr ... kdo ví? Ale popořadě. První dva domácí zápasy čeká Lvy soupeř z Benátek nad Jizerou. Překvapivý účastník proklouznul do play off přes favorizovanou Chrudim, potrápí i dalšího favorita, či se ústecké šelmy nenechají zahanbit a domácí zápasy vyhrají? Nejen na tyto otázky najdete odpověď ve středu 11. 2. 2009 a ve čtvrtek 12. 2. 2009. Oba zápasy začnou v 18:00.

Porovnání týmů po zákl. části

16-2-3-25 celková bilance 32-6-2-6
3-2-2-16 zápasy venku 15-4-2-2
13-0-1-9 zápasy doma 17-2-0-4
12. postavení v tabulce 1.
55 získané body 110
98:147 skóre 152:77
6 utkání bez vstřelené branky 1
4 utkání se shut-outem 6
6:4 (Třebíč) nejvyšší výhra 8:1 (Jihlava)
1:8 (Chomutov) nejvyšší prohra 2:6 (Chomutov)
A. Dušek; 26b (16+10) nejproduktivnější hráč M. Šagát; 37b (18+19)
A. Dušek; 16 nejlepší střelec M. Šagát; 18
S. Procházka; 16 nejvíce asistencí Šagát, Špirko; 19
S. Procházka; 116 nejtrestanější hráč Z. Sklenička; 107
J. Stejskal - 92,70% úspěšnost brankáře D. Salfický - 92,78%
J. Stejskal - 2.45 průměr inkas. branek D. Salfický - 1,87
37 góly v přesilovkách 45
14,51% využití přesilovek 18,6%
9 góly v oslabení 4
923 trestné minuty 662

Něco málo úvodem...

Dlouho očekávaná část sezony konečně nadešla. Play off. Zrádná a přitom tak krásná část soutěže. Teď se teprve uvidí, které týmy celou sezonu pilně pracovaly a které přípravu na vrchol roku podcenily. Tentokrát půjde o hodně. Tedy - ne že by v každém play off nešlo o hodně. V první fázi vyřazovacích bojů narazí lví smečka na nováčky z Benátek nad Jizerou. Překvapení, že? Vždyť kdo by před začátkem sezony tipoval, kam až se zdatní Středočeši probojují. Jenže borci ze sedmitisícového městečka skončili po základní části dvanáctí a v předkole play off se postarali o senzaci, když vyřadili favorizovanou Chrudim. Fanoušky čeká zajímavá bitva hokejového Davida s Goliášem. Považte - vždyť jen do ústecké Zlatopramen arény by se vměstnali téměř všichni obyvatelé Benátek! Chybou by ovšem bylo soupeře podcenit a očekávat, že cesta na led nováčka bude nějakým hurá výletem na klobásku a pivo s tím, že se zápas nějak vyhraje. Benátky párkrát dokázaly překvapit i ostřílená mužstva z horních příček, chomutovský Martin Pešout se svou družinou by mohl koneckonců mnohé vyprávět. Na druhou stranu kvality jsou jednoznačně na straně celku ze severu Čech a byl by alibismus tvrdit, že nehodlá s týmem z mladoboleslavského okresu na zápasy jednoznačně zvítězit.

Benátky v základní části

Pokud je možné u některých týmů odhadnout formu již začátkem soutěže, Středočeši k nim rozhodně nepatří. Nováček nevkročil do prvních zápasů nejlépe, naopak. V prvním kole zvítězil nadějně 5:2 nad Chrudimí, následně ale přišlo kruté vystřízlivění v podobě debaklů s Hradcem a Chomutovem. Benátečtí nepředváděli zcela přesvědčivé výkony a v roce 2008 se jim dokonce nepodařilo jedinkrát vyhrát dva zápasy v řadě! Zdálo se, že farmu Liberce budou čekat zcela reálné problémy s udržením prvoligové příslušnosti.
Nicméně pak přišlo zmrtvýchvstání, za které by se nestyděli mnozí světci. V domácím prostředí na začátku roku 2009 vrátili Benátečtí Hradci i Chomutovu porážky i s úroky. Pak sice dvakrát soupeři podlehli (naštěstí pro žlutomodré mj. i jim), aby následně do dnešního dne prohráli jen jediný zápas - v Chomutově. V novém roce se tak pyšní bilancí deseti výher a pouhých tří proher.

Benátky v předkole PO

Do novoroční bilance Benátek je ovšem zahrnuto i počínání v předkole play off. Kde si vedli vysoko nad očekávání. Vždyť šli do série tří vítězných zápasů z dvanáctého místa proti celku pátému: Chrudimi. Tým trenéra a výtečného spolukomentátora hokejových přenosů České televize Martina Hostáka si zřejmě moc nepřipouštěl neúspěch - neměl totiž proč. V lize si počínal velmi dobře a dokázal zaskočit i soupeře ze „silné čtyřky.“ Krutě se ale přepočítal. Prohru 2:3 na samostatné nájezdy v prvním zápase si mohl favorit omlouvat smůlou a vlastní nervozitou. Druhý zápas v Chrudimi domácí stejným výsledkem opět podlehli, tentokrát v prodloužení. Východočeši věru nebyli v lehké siuaci. Chystali se na led soupeře a srážet sebevědomí jim mohlo pomyšlení, že již jediné klopýtnutí stačí ke konci sezony. A přesně to se i potvrdilo. Vynikající brankář Stejskal a obětavost jeho spoluhráčů slavila úspěch. Benátky svého soka porazily i potřetí. Tentokrát vysoko 5:2 a mohly se těšit na čtvrtfinále s Ústím. Rozhovor s Martinem Hostákem po o prohraném předkole s Benátkami pro idnes.cz si můžete přečíst zde.

Opory Benátek

Výborný brankář. Ten je hlavní devizou hry Středočechů. Podle nejednoho hlasu měl právě Jiří Stejskal obrovskou zásluhu na senzačním postupu do čtvrtfinále. Ale pozor. Proti Ústí může klidně nastoupit brankář, jehož jméno budí nemenší respekt. Pětatřicetiletý Milan Hnilička bojoval s únavovým syndromem, nicméně asistent trenéra Benátek Luděk Škaloud je optimistou. „Milan Hnilička s námi trénuje a je pravda, že technicky je vše připraveno, aby mohl zasáhnout do hry. Kdyby bylo potřeba a Milan byl zdravý, mohl by nastoupit. Z tohoto důvodu zde Milan trénuje, vše je připraveno. Sám mi říkal, že v případě, že se bude cítit dobře a bude potřeba využít jeho služeb, pomůže našemu mužstvu a půjde do toho,“ řekl mimo jiné pro klubový web.

V obraně působí ústeckému publiku velmi známý Václav Drábek. Tedy - momentálně nepůsobí. Díky zranění se v sérii dost možná ani neobjeví. V polovině února se má navrátit další marod, obránce Petr Hrach, který se dává dohromady po otřesu mozku. V podobném čase by se na led měl vrátit po léčení pásového oparu i David Kajínek. Ústeckým divákům by se ale měl představit další starý známý, obránce Tomáš Kolafa.

V útoku se pak ukáže například Ctibor Jech, hráč, na něhož bude zřejmě velmi dlouho vzpomínat ústecký mladík Jan Kloz. Není tedy velkým překvapením, že se Jech stal druhým nejtrestanějším hráčem Benátek v základní části. Pozor by si měli ústečtí dát i na Antonína Duška a Rastislava Konečného. Tentokrát ovšem z důvodu jejich schopností. Dušek vede klubové bodování s šestadvaceti body (16+10, +1), Konečný mu dýchá na záda (11+12, +5).

Ústecká očekávání

Miloslav Hořava může být před play off spokojeným trenérem. Na soustředění týmu se mu hlásí v optimální kondici téměř všichni hráči. Starosti s marody tak odpadají, ba naopak, v týmu je znát zdravá konkurence. Hráči měli možnost dva týdny nacvičovat herní kombinace a disciplíny přímo na specifické podmínky vyřazovací soutěže. Jasná výhra v základní části zajistila Slovanu ve čtvrtfinále a případných dalších kolech vyřazovacích bojů výhodu domácího prostředí, ve kterém hráče poženou výborní fanoušci. Jistě, zdravý respekt je na místě. Zatímco euforické Benátky srazily favorita, Lvi se dva týdny nedostali do zápasu. Může se tedy stát, že se tato skutečnost promítne do prvních zápasů, ale pohleďme pravdě do očí. Stát se může všelicos, nicméně Ústí se pyšní výbornými fanoušky, sehranými hokejisty a podporou města a sponzorů. Podmínky má ideální. Takže vzhůru na play off, hodně hezkého hokeje a pamatujme: jde jen o sport. Ale krásný. Bavte se tedy a fanděte jako o život. Hráči Vás jistě budou potřebovat.

Vzájemné zápasy základní části

2008/2009
Ústí - Benátky 3:1 report
Benátky - Ústí 2:3p report
Ústí - Benátky 6:1 report, preview
Benátky - Ústí 1:3 report, preview

Sestavy z posledních zápasů

HC Benátky n.J.: Stejskal (Micka) - Cunik, Pavlů, Tondr, Kolafa, Müller, Kolmann - Konečný, Urban, Špaček, Kopic, Skořepa, Weiss, Nevyhoštěný, Bárta, Pabiška, Hruška, Kazatel, Jech.

HC Slovan Ústečtí Lvi: Salfický - A. Novotný, Tůma, Němeček, Macháček, Pojkar, Zeman - Hovorka, Špirko, Heřman - Čaloun, Šagát, Sklenička - Janků, V. Novák, Hanzl - Šaffer, Havlíček, Kuchejda.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže