Ú s t í n/L. - Pět let po vydání první publikace o ústeckém hokeji přichází na scénu kniha mapující kompletní historii hokeje v Ústí nad Labem. A nabízí téměř tři stovky stran zajímavého čtení. „Věřím, že kdo sleduje ústecký hokej, si knihu pořídí,“ tvrdí jeden z autorů knihy Jiří Zdvořáček.

Při příležitosti pětašedesátiletého výročí od založení klubu vychází kniha „Od L.T.C k Ústeckým Lvům“. „Vyšla v podstatně větším nákladu, než předchozí brožura. Ta byla pro menší okruh zájemců. Nová kniha snad osloví široké spektrum čtenářů,“ přeje si spoluautor knihy a bývalý předseda Slovanu Jiří Zdvořáček.

Co vás přimělo k tvorbě nové knihy o ústeckém hokeji?
Vloni v květnu mě oslovil člen výkonného výboru Slovanu Vladimír Evan, zda bych nechtěl napsat knihu k výročí 65 let ligového hokeje v Ústí. Ujal jsem se toho s tím, že jsme spolu s Evanem požádali Přemysla Zemana, jestli by mi s ní nepomohl. Tím začala naše spolupráce.

Jak vaše práce probíhala?
V první fázi jsem dával dohromady materiály z první brožury, která vyšla před pěti lety. Postupně jsme knihu doplňovali o materiály z posledních pěti let. Vyhledávali jsme informace z archivů, dodali fotografie. Knihu jsme rozdělili do sedmi kapitol, ve kterých jsme shrnuli veškeré dění na zimním stadionu. Jak sportovní historii, tak minulost zimního stadionu. Jedna kapitola rovněž hovoří o staré gardě Slovanu, která se dodnes schází a navštěvuje zápasy Ústeckých Lvů.

Co vám dalo nejvíce práce?
Nejtěžší bylo zpracovat dalekou historii, nejstarší roky. Tehdy nebyla možnost takových sdělovacích prostředků jako dnes. Proto sehnat informace nebylo vůbec snadné. Sám jsem například strávil týden v krajské knihovně, kde mi vytahovali z archivů svázané noviny Průboj. Z nich jsem čerpal. Řadu sezón jsem měl jinak ještě v živé paměti, navíc informace z nedávné minulosti nebylo v době internetu tak složité sehnat.

O čem kniha pojednává?
Jedna kapitola je věnována hráčským a funkcionářským osobnostem ústeckého hokeje. Mezi hráči se objevují jména jako Honza Čaloun, Milan Hejduk, Čestmír Kodrle nebo Pavel Gross. V knize připomínáme i Tomáše Micku nebo Rostislava Špirka. Z funkcionářů jsem nemohl zapomenout na zakladatele klubu těsně po válce pana Kropáčka a dlouholetého předsedu dr. Rejnu.

Na obálce knihy je Jan Čaloun. Důvod?
Je olympijským vítězem, navíc po návratu ze zahraničí pomáhal Slovanu v extralize. Dnes trénuje žáčky a osmou třídu. Patří k největším postavám ústeckého hokeje.

Pustil byste se do knihy znovu?
Už asi ne, byla to dlouhá a těžká práce. Do budoucna mě určitě vystřídají mladí.

Ústečtí Lvi zažili vrchol postupem do extraligy, jejich mise v nejvyšší soutěži však netrvala dlouho. Čím si to jako někdejší předseda klubu vysvětlujete?
Když jsme slavili 60. výročí klubu, v jednom z rozhovorů jsem řekl, že se dožiju okamžiku, kdy budeme hrát extraligu. Bohužel všichni dobře víme, jak to nakonec dopadlo. Jsem přesvědčený, že nehrály roli pouze sportovní kvalita, ale i další vlivy. Pořád myslím na to, že k sestupu dojít nemělo. Hokejově jsme na to měli, dnes sami vidíme, že Mladá Boleslav, která nás nahradila, je v extralize dlouhodobě na dně.

Naleznou čtenáři v knize i pasáž zabývající se sestupovou problematikou?
Uvádím v ní vyjádření legendárního hráče a trenéra Jaroslava Holíka, který ke kauze, baráže řekl: „Já si vnitřně stojím za tím, že baráž byla neregulérní. Nemám pro to žádné důkazy, které by po mně v Česku každý chtěl. Proto to nechci dál pitvat, už jsem dost starej na to, abych pak někde lítal po soudech.“

Když opomeneme sestupovou sezónu, v posledních deseti letech zažil klub výrazný vzestup. Kdo na tom podle vás má významnou roli?
Velkou zásluhu na tom měl někdejší trenér Slovanu Pavel Hynek. Byl tu sice krátce, ale udělal velký kus práce. Své kvality dnes dokazuje v Pardubicích. Předtím působil v Plzni, ve Spartě, v Karlových Varech a Slovanu Bratislava.

Čeho si v ústeckém klubu ceníte?
Práce s mládeží. Čas od času se v dospělém hokeji prosadí náš odchovanec. Největším příkladem je Robin Hanzl, který dnes nastupuje za Litvínov. Prostor mezi seniory dostávají i Marek Trončinský, Ondra Havlíček, Ondra Holomek nebo Vláďa Brož.

Co říkáte na dnešní Slovan, který opět vládne prvoligové soutěži?
Tým je trenéry Rosolem a Skrbkem velmi dobře poskládaný. V některých fázích hrají hráči i poslepu. Nicméně se vše odvíjí od financí, kterých není nikdy dost.

V posledních letech se vyvíjel nejen klub, ale i zimní stadion. Jak se vám líbí Zlatopramen Arena?
Jsme velice vděční městu, že ve své době pomohlo rozvoji hokeje v Ústí. Současně došlo k rekonstrukci stadionu. Dnes je Zlatopramen Arena reprezentativním objektem města a velice příjemným prostředím.

Zeman: Peníze z prodeje půjdou na podporu mládeže

Na knize se podílel i marketingový manažer Ústeckých Lvů Přemysl Zeman. „Snažil jsem se panu Zdvořáčkovi pomoct. Pamatuje si přece jen hlubší minulost. Já jsem například přispěl profily dvou legend ústeckého hokeje Vlasty Davídka a Čendy Kodrleho,“ říká.

„Chtěli jsme navázat na publikaci, která vyšla před pěti lety. Zdrojem informací byl z velké míry i klubový web hcusti.cz. Čerpali jsme z něj například fotografie. Ucelený archiv událostí hokeje v Ústí tu dosud chyběl. Myslím, že tato kniha shrnula veškerou historii Slovanu. Věřím, že se v budoucnu objeví další kniha o ústeckém hokeji,“ říká.

Cena knihy je 399 Kč. „Vydavatelem knihy je občanské sdružení mládež HC Slovan. Všechny peníze z prodeje půjdou na podporu mládežnického hokeje. Myslím, že cena je úměrná, vliv na ní měly například náklady,“ vysvětluje.

Křest knihy a tedy uvedení na trh při nedávném domácím zápasem s Berounem se povedl. „Poprvé mohli fanoušci knihu vidět na stadionu při utkání. Prvotní náklad tisíc kusů patrně rychle zmizí. Vycházíme z toho, že předchozí publikace něměla ani poloviční rozsah a zmizela během velmi krátké doby. Museli jsme dělat i dotisk,“ prozrazuje Zeman.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Obránkyně Slovanu Veronika Hujová a brankářka Veronika Ortová obdržely nominaci na reprezentační akci žen U16 - Turnaj čtyř zemí, který se uskuteční ve dnech 17. – 22. dubna 2024 ve Švédsku. Kromě naší reprezentace se Turnaje čtyř zemí zúčastní také Švédky, Finky a Švýcarky. Děkujeme za skvělou reprezentaci našeho klubu.

  • 4. třída Slovanu o víkendu získala na turnaji vítězů CCM Malé ligy v Plzni 3. místo. Celorepubliková soutěž CCM Malá liga, která se hrála od září 2023 do března 2024 pořádala o víkendu finálový turnaj, kterého se zúčastnily vítězové skupin. HC Slovan Ústí nad Labem postoupil ze své skupiny jako vítěz a postupně se utkal s HC Bílí Tygři Liberec, Wolves Plzeň a BK Havlíčkův Brod. Ve velice vyrovnaných zápasech nakonec ústeckým mladíkům uteklo stříbro o jediný gól. Součástí turnaje vítězů byly i dovednostní soutěže, kde naši čtvrťáci získali ze šesti disciplín, hned čtyři 1. místa. Dětem a realizačnímu týmu děkujeme za skvělou reprezentaci klubu a města.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže