První vzájemný zápas obou mužstev dospěl do prodloužení, kdy před domácím publikem rozhodl o výhře 3:2 kapitán Hodek.
Dnes měli oba celky opět velkou motivaci. Dvanáctý Prostějov potřeboval po třech prohrách naplno bodovat, Ústečtí chtěli potvrdit tři body z domácího zápasu proti Hradci. Lépe nakonec dopadlo klání pro Ústecké Lvi, kteří si po výsledku 5:2 odvážejí cenné vítězství.

V sobotu přivítali prostějovští hokejisté na svém ledě Ústí nad Labem, které se po finanční injekci od tamního magistrátu netají v tomto ročníku slušnými ambicemi. V příštích sezónách by Severočeši dokonce rádi okusili extraligu. Utkání se Lvy mají v současnosti zvláštní náboj. V dresu Ústí totiž letos hraje hned několik hráčů, co ještě nedávno oblékalo dres HC Prostějov. Ať už to byli Milan Buďa, Petr Lipina, Tomáš Sýkora či David Appel, všichni brali utkání nanejvýš prestižně a po vítězné tečce se nerozpakovali a dali svoji radost patřičně najevo! Staronovému trenéru Josefu Sršňovi se tak nevydařila ani domácí premiéra a na svůj první bod v nové funkci kouč teprve čeká. Sestava našeho mužstva doznala znovu několika změn. V první obraně se vedle Zátopka objevil navrátilec Ševčík, v centru prvního útoku nahradil Procházku zbrusu nová posila Kubiš, po dlouhodobém zranění se do sestavy vrátil Martin Janeček. V průběhu zápasu se na ledě objevili zprvu náhradní útočníci Šakarov a Kašík. Nový je také kapitán našeho mužstva, „céčko“ od Radka Procházky převzal Michal Černý! Hosté nastoupili se všemi svými oporami i navrátilcem z Itálie Danielem Tvrzníkem.
Zápas začal v opatrném duchu, žádné z mužstev nechtělo příliš otevřít hru, a tak se úvodní minuty odehrávaly především ve středu kluziště. Po dvou vyloučeních Prostějova se do prvních šancí dostalo Ústí, které bylo během první desetiminutovky přece jen trochu lepším týmem. Brankář Maláč však příliš zasahovat nemusel. Štěstí při domácích stálo na začátku druhé poloviny první třetiny, kdy u pravé tyčky osamocený Buďa málem sklepl puk do sítě. V jednu chvíli se na ledě v dresu hostů objevoval útok složený z loňských opor HC Prostějov Buďa – Lipina – Sýkora! Jelikož ani domácí přesilovky nebyly zahrány nejlépe, museli si diváci na první gól počkat až do samého závěru úvodního dějství, kdy se sám před ústeckou brankou objevil Černý a se štěstím překonal Sáblíka.
Do druhé části vstoupili lépe hosté, kteří hned v úvodu dvěma slepenými góly otočili stav utkání. Nejprve dorazil puk do poloprázdné branky Prostějova Evan, dvě minuty poté se prosadil Appel. Vyrovnání však na sebe nenechalo dlouho čekat. Střídající Kašík vlétnul na led jako uragán a střelou pod břevno Sáblíkovy branky srovnal. Vzápětí se objevil sám před hostujícím gólmanem domácí Jelínek, ale nedal, a tak mohlo o sobě znovu dát vědět Ústí. Dopomohla jim k tomu dvojnásobná početní výhoda, kterou zužitkoval Kudrna, který tak vstřelil vítěznou branku.
V závěrečném klání se toho totiž už moc nestalo. Domácí hokejisté se sice pokoušeli o vytvoření souvislého náporu, ze kterého by vytěžili alespoň vyrovnání. Bohužel pro ně obrana Ústí připomínala místy žulovou skálu. Když už se prostějovští hráči dostali ke střele, postavil se jim do cesty spolehlivý Sáblík. Definitivní rozuzlení dramatického a vcelku pohledného hokejového střetnutí přišlo dvě a čtvrt minuty před koncem, kdy ze spolupráce Lipiny s Buďou těžil Daniel Tvrzník. V samém závěru pak ještě pečetil výhru hostů Buďa. Za předvedený výkon se domácí mužstvo nemusí stydět. S favorizovaným Ústím drželo celé střetnutí krok a kdyby mělo více štěstí v koncovce, mohl by výsledek zápasu vypadat naprosto jinak. Bohužel to jsou už jen kdyby, na které se hokej nehraje. V něm rozhodují branky a těch měl soupeř na kontě znovu více. Prostějovští hokejisté si tak připsali čtvrtou porážku v řadě, která je sesunula už na až předposlední příčku prvoligové tabulky. Od samého dna je dělí již jen bod náskoku na poslední Písek. Utkání pak mělo ještě neobvyklou tečku, když se trojice Buďa, Sýkora, Lipina rozjela směrem k tribuně, kde sídlí V.I.P. a rybičkou oslavila prestižní výhru. Již předtím pak gestikuloval směrem k „vipce“ i Appel. Pak už se mohli ústečtí hráči radovat se svými fanoušky, kterých přijelo do Prostějova asi dvacet, z cenných bodů. Ke cti domácím hráčům slouží také fakt, že i oni sami od sebe poděkovali prostějovským fans. Ti děkovali také bývalým hráčům svého klubu, především pak Tomáši Sýkorovi.

DŮLEŽITÉ OKAMŽIKY:
11. Náznak první vyložené šance mají hosté, Buďa ale u tyče netrefuje tečovanou přihrávku Lipiny.
18. Atak domácích hráčů končí první brankou. Černého bekhend propadl Sáblíkovy mezi betony a Prostějov vedl – 1:0.
23. Akci D. Tvrzníka dokončuje Evan, který trefuje poloprázdnou branku – 1:1.
25. Přečíslení třetího ústeckého útoku zakončil přesnou střelou Appel, jenž se tak postaral o dokonalý obrat – 1:2.
27. Po závaru před ústeckou brankou se dostal sám před Sáblíka Kašík a krásnou trefou pod břevno srovnal – 2:2.
29. Za dvě minuty jej mohl napodobit Jelínek, ale dostal se až příliš k Sáblíkovi a akci již nezakončil.
30. Na druhé straně se před Maláčem objevil osamocený Sýkora, taktéž neuspěl.
35. Hosté hrají dvojnásobnou přesilovku, kterou využívá Kudrna, jenž doráží střelu Hodka – 2:3.
58. Po předchozím marných pokusech prostějovských hokejistů o vyrovnání, zakončují hosté D. Tvrzníkem rychlý protiútok – 2:4.
60. Vítězství pojišťuje po spolupráci s Drábkem přesným švihem Buďa – 2:5.

Ohlasy trenérů:
Ivo HORÁK (asistent trenéra Prostějova): „Čekal nás těžký soupeř s kvalitními hráči z čela tabulky. Ústí tady předvedlo útočný hokej, podle mého názoru jsme však se soupeřem drželi po většinu zápasu krok. Celou první a část druhé třetiny jsme hráli dobře, bojovali jsme a s výkonem jsme mohli být spokojeni. Bohužel rozhodla první pětiminutovka druhé části, kdy jsme udělali dvě hrubé chyby, které Ústí potrestalo. Definitivní rozhodnutí přišlo v závěru prostředního dějství, kdy hosté využili přesilovku pět na tři. S tak silným mužstvem se pak už utkání těžko otáčí a i když jsme se o to snažili, výkon už nebyl příliš dobrý. Za Ústí nastoupili hráči z loňského kádru, kteří hráli dokonce v jednu dobu i spolu. Určitě to bylo pro ně prestižní a měli větší motivaci, ale já bych to nijak dál nekomentoval. Je to hokejový život, dnes už je úplně normální, že hráči jsou jednou na té, podruhé zase na druhé straně barikády. My jsme to brali jako každý jiný zápas. O výsledku rozhodly dvě hrubé chyby naší první pětky. Situace už je opravdu velice vážná. Musíme to v klidu a bez nějakých emocí vyhodnotit. Jestli budou další změny, to teď nevím, ale podle mého názoru bychom měli již jednotlivé formace ustálit a začít se poctivě připravovat na další utkání. Čekají nás teď další těžké zápasy v Havířově a doma s Hradcem Králové a myslím, že jednou už to přijít musí. Tady není tým na předposlední příčku tabulky!“
Trenéři hostů se na tiskovou konferenci nedostavili

Petr Kozák
HC Prostějov

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže