Ústí nad Labem - I v příští sezoně bude podporovat ústecký Slovan podnikatel a 20% vlastník klubu Miroslav Zadák. Majitel firmy ATT Investments podporuje Slovan již sedmým rokem. V otevřeném rozhovoru zhodnotil minulou sezonu, nastínil svoje plány do dalších let a vyzval i další místní firmy k podpoře sportu v regionu.

Nejste z Ústí nad Labem a přesto významně podporujete ústecký Slovan

Ano nejsem z Ústí, žiji na Kladně. Nicméně za Ústí jsem hrál 2 sezóny a především mám zde přátele a bývalé spoluhráče. Moje firma ATT - Investments podniká ve 3 státech Evropy a já osobně přijímám společenskou odpovědnost. Ve sportu vidím smysluplnost, podporuji několik sportů a sportovců a právě proto jsem před 7 lety přijal výzvu a žádost o pomoc Slovanu.

Co Vás přimělo finančně podporovat právě Slovan? Proč ne třeba Kladno nebo nějaký klub z Vašeho regionu?

Oslovila mě možnost vstoupit do klubu jako podílník. Být tedy spolutvůrcem chodu klubu. Kladno jsem také podporoval, nicméně to není v současnosti klub otevřený ke kooperaci. Většina klubů má dnes problémy s financováním. Slovan se do této situace dostal v roce 2013 a jenom díky a musím to tak nazvat „obětavcům“ zůstal v 1.lize. Popravdě řečeno, pokud ústecké podnikatelské prostředí pochopí nastalou situaci v celém ústeckém sportu, pak se můžeme společně někam posunout. Věřím, že i po mém vystoupení na zastupitelstvu město pochopilo situaci a ve spolupráci s místními firmami přehodnotí současnou podporu sportů. Bez této společné podpory nemá do budoucna žádný sport v Ústí nad Labem šanci významně dlouhodobě uspět.

Vlastníte 20% klubu, podílíte se i na chodu klubu, nebo toto necháváte v kompetenci vedení a spíše "sledujete zpovzdálí"?

Jak jsem naznačil výše, chci být spolutvůrcem. Mimo podnikatelské aktivity jsem i studovaný trenér s bohatou praxí, hokeji rozumím, tak někdy mluvím i do systému vedení. Nicméně můj hlas je pouze poradní, respektuji rozhodnutí trenérů a sportovního úseku. Věnuji se také ekonomice klubu, kde vše konzultuji především s vedením. Já osobně se soustředím především na práci kolem vizí a blízké budoucnosti spojené s podporou klubu. Letos se nám podařilo v souvislosti s provozováním zimního stadionu najít dalšího partnera ve společnost Střída Sport. V klubu máme společné plány se zimním stadionem, kde nás čeká hodně práce, na kterou se těšíme a chceme být v této oblasti hodně aktivní. Zimní stadion využívá nejenom hokej a krasobruslení, ale i široká veřejnost a proto chceme být spolehlivým partnerem a spoluhráčem pro město Ústí nad Labem, které zimní stadion vlastní.

Co jste říkal na letošní výkony, Slovan rozhodně nehrál špatně...

No, tak to chce trochu delší rozbor. Bohužel se nám sešlo mnoho věcí, které Slovan nemohl ustát. Ano, mužstvo několikrát v sezoně dokázalo svou sílu, kdy jsme porazili týmy z horních pater tabulky, včetně finalistů 1.ligy, Vsetína a Jihlavy. Bohužel jsme nedokázali porážet týmy kolem sebe. Jsou tam i objektivní příčiny (zranění atd.), ale na to se nemůžeme vymlouvat. Ani spolupráce s Mladou Boleslaví nebyla v letošní sezoně ideální. Dále jsem bohužel viděl i chyby ve vedení zápasů a často jsme se o tom bavili. V našem úzkém kádru se hrálo na minimální počet hráčů, kteří pak neměli sílu na oslabení a hlavně přesilovky. Největší problém jsem viděl v mentálním vedení, kdy jsme se začali v průběhu sezony soustředit pouze na záchranu. Hráč hraje od začátku pod tlakem, soustředí se pouze na slovo sestup a tím se utápí ve strachu. Určitě hrana úspěchu a neúspěchu byla v letošní sezóně hrozně tenká. Sestupovala rovnou čtyři mužstva. Stačilo uhrát v základní části o 6 bodů více a čekaly by nás zápasy play-off. Ty potřebné body jsme promarnili v listopadu a prosinci právě s kluby kolem nás.

Na 1. ligu pracujete dlouhodobě s podprůměrným rozpočtem, což se určitě odráželo i v hráčské kvalitě

Ano, ale to souvisí celkově s nastavením společnosti. Ústecký kraj, město, místní podnikatelé, fanoušci. Dovolím si mluvit natvrdo. Život v Ústí nad Labem je v médiích prezentován, jako sociálně slabý s mnoha problémy. První co bych si přál v Ústí nad Labem je změna pohledu na sport. Sport spolu vychovává naše děti, formuje jejich charakter. Každý klub pracuje celý den a snaží se naučit děti, jak přijmout prohru, najít v dětech jejich silné stránky, naučit je hrát fair- play, přimět je přijmout odpovědnost za svoje rozhodnutí, naučit je bojovat pro dosažení jejich snů, atd. Sport si prostě zasluhuje podporu výrazně vyšší. Podpora sportu je zároveň marketing města a kraje. Bohužel bez peněz se sport dělat nedá. Přímá dotace do sportu pomáhá, ale důležitější je podpora nepřímá, tedy komunikace s podniky v regionu ve prospěch právě sportu. V regionu je spousty velkých podniků a je třeba je přimět ke společenské odpovědnosti ke sportu, který je dlouhodobě podfinancovaný. Tady prostě musí přijít silný signál od politiků nutnosti regionu vracet právě v této oblasti. Životní prostředí, zábava pro lidi, lepší podmínky pro život, atd. Příkladem může být Třinec, kde je sport prostě sociální program. Zároveň fanoušek pak cítí hrdost na svoje město potažmo region a je ochoten podpořit svůj klub. Co tím myslím? Příjem ze vstupného jako významná část rozpočtu. Hrdý fanoušek pochopí, že chodí na hokej za zábavou a je ochoten zaplatit odpovídající vstupné. Pokud chceme zpět do Chance ligy, potřebujeme rozpočet jako mají ostatní kluby, a to je cca 30 až 50 milionů, nikoli 15 milionů za které Slovan dlouhodobě hraje. Přesto bych si přál aby, se podpora sportu přiblížila podpoře kultury. Sport a kultura je společná výchova. Ovšem sport pracuje s daleko větším aparátem a to hlavně v mládeži kde se denně stará o stovky dětí. Podpora města činí asi v našem rozpočtu přibližně 28 procent. V letošní sezoně jsme zpět na nájmu zaplatili městským službám přibližně 2 mil. korun. Naši partneři musí městu platit za pronájem reklamy na zimním stadionu, takže klub přichází o další zdroje. Pak se musím ptát sám sebe, proč sem zde moje osoba dává 5 milionů ročně?

Po pádu do 2. ligy bude pro Slovan těžší shánět finance. Může Slovan nadále počítat s Vaší podporou?

Ano, nejsem podnikatel, člověk, který se vzdává. Dal jsem panu Evanovi slib, že ještě vydržím, ale jak jsem na zastupitelstvu řekl, očekávám pochopení města a jeho významnou podporu a spolupráci.

Do Děčína odešel bývalý jednatel Slovanu Jiří Zdvořáček. Jste v kontaktu ?

Ve Slovanu zůstali pouze opravdový srdcaři a to se netýká pouze Jiřího Zdvořáčka, ale i některých hráčů. Jiří Zdvořáček jako 13% vlastník už vlastně Slovan 2 roky nepodporuje. Je to jeho osobní věc, ale psát že je Slovan jeho srdcovka a pracovat v průběhu sezony pro jiný klub je minimálně zarážející. Nikdy se nedá v klubu na všem shodnout, ale osobní zájmy musí jít stranou před zájmy klubu, kde každý musí potlačit své vlastní ego, pokud jde o týmovou práci pro Slovan. Samozřejmě jsme na poslední Valné hromadě Jiřího Zdvořáčka oslovili, ale odmítl s tím, že Slovan je stále v jeho srdci a že Slovanu fandí. Obrázek si musí udělat každý sám.

Rozhodlo o Vaší podpoře i působení Vladimíra Evana ve Slovanu?

Samozřejmě, Slovan drží při životě pár lidí, bez těch pár lidí bych zde nebyl nejenom já, ale hokej vůbec. Je smutné číst urážky na jejich práci. Slovan drží nad vodou cca 5 lidí, oproti velkým klubům, kde díky velkým rozpočtům pracují desítky lidí. Ano, jména Evan, Čaloun, Štěpánek jsou důvodem, proč tu jsem.

Jak vidíte novou trenérskou dvojici

Trenéry jsme vybírali společně. Kdo je víc v Ústí než vítěz Olympiády či Mistr Světa. Tihle kluci jsou pořád vzorem pro děti, jsou místní, pracují zde s mládeží. Byli pro nás jasnou volbou.

Oblíbený Miroslav Mach v Ústí skončil, proslýchá se, že už během sezony měl tři nabídky

Míru Macha znám osobně z Kladna, i on byl důvodem, proč jsem šel do Slovanu. Bohužel jeho jasné signály jít jinam nešlo přehlížet. Dále jsme chtěli prostě změnu. Míra je impulzivní trenér, kterého mám rád. Bohužel z něj bylo cítit, že mu dochází mentální síly. I on potřebuje změnu či aspoň pauzu. Já osobně mu vyčítal přesilovky, defenzivní pojetí hry a mentální přípravu týmu. On sám dobře ví, že příště to bude třeba dělat jinak. To je prostě sport, nelze jen vyhrávat. Já Míru Macha dále mám jako kamaráda, věřím, že se k nám zase vrátí, ale teď prostě potřebujeme změnu. A opakuji, Čaloun a Štěpánek jsou skvělá volba. Kluci mají jasnou vizi, jak to chtějí dělat, mají vysoké ambice, chtějí hrát atraktivní hokej plný pohybu a na to se těším. Oni jsou i poselstvím do juniorů, že kdy jindy makat a proniknout do A-týmu, teď jsou tam trenéři mládeže.

Jan Čaloun nastínil jasné cíle Slovanu, i když si uvědomuje velkou konkurenci např. Znojma, Chomutova nebo Tábora

Závěrem, Slovan prostě patří o ligu výš. Ovšem na tom musí mít zájem celý region. Městem počínaje a fanouškem konče. Matematika je jasná, pro postup z 2.ligy je potřeba 20 - 30mil rozpočet, pro aktivní hru v 1. lize 30 - 50 mil. Bohužel je to tak. Právě jinde to jde, mají podporu regionu. To vše se musí zde změnit, pak budeme rádi plnit onen sociální program. Budeme vychovávat mládež, budeme dávat radost a zábavu lidem. Teď je čas spojit síly za celý region. Ústí prostě není sociálně slabý region plný kriminality, atd. Pojďme společně ukázat republice, že je to jinak. Bez urážky, rozpočet města a kraje na to prostředky bezpečně mají, jen to pochopit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže