Ú s t í n/L. - Kádr Ústeckých Lvů posílilo po historické postupové sezóně již trio pardubických hráčů. Jako první nabral směr Ústí František Mrázek, který u Východočechů strávil poslední dvě sezóny. V té nastávající se na důrazného forvarda mohou těšit ústečtí fanoušci. A podle slov nové posily by mohlo být na co: ”Myslím, že nemůžeme mluvit o záchraně. S tím týmem, co tady je, musíme myslet daleko výše,” staví před extraligového nováčka nemalé cíle.
Jak probíhal Váš přestup do Ústí?
Já jsem o tom mluvil už s Honzou Čalounem hned jak jsme dohráli. Říkal, že by bylo dobré, kdybychom tady v Ústí byli spolu. Pak se Ústí spojilo s mým agentem a začalo se jednat. A domluvili jsme se.

Byl se na Vás trenér Evan podívat ?
Myslím, že ne, ale já pana Evana znám z Kladna, kde jsem krátce působil. Takže určitě konkrétně věděl, jakého hráče berou.

Co Vás přesvědčilo k angažmá do Ústí?
Hrál jsem v Pardubicích a to je mužstvo narvané hvězdami. Chtěl jsem do mužstva, kde bych trošku cítil zodpovědnost a víc si zahrál. A byl daleko platnější, než v těch Pardubicích.

Váhal jste i nad jinými nabídkami?
Měl jsem nějaké nabídky z extraligy a ze Švedska, ale čekáme s přítelkyní miminko, tak jsme se rozhodli, že zůstaneme v Čechách.

Můžete hrát jak křídlo tak centra. Co je Vám bližší?
Asi levé křídlo, které hraje dopředu. Nebo případně centra dopředu, podle toho jaký se hraje systém.

Už víte, na jaký post s Vámi trenér počítá?
Já si myslím, že na centra.

Vaše postava Vás předurčuje k silovému pojetí hokeje. Je to Vaše parketa?
Určitě. Já nejsem žádný technický ekvilibrista. Trošku mě zarazilo, že je tady v Ústí dost velké hřiště, což mě moc nevyhovuje, ale doufám, že se s tím srovnám a budu platný hráč.

V době, kdy jste hrál ve WHL jste střílel spousty gólů. Dokážete říci, proč to později již tolik do brány nepadalo?
Na to nedokážu odpovědět. Po prvních dvou letech jsem se zranil a rok jsem stál. Měl jsem utržené křížové svaly. A od té doby to nějak nemůžu chytit. Tak jsem se zaměřil na to silové pojetí. Do té doby, než jsem se zranil, tak mi to tam hodně padalo, trenér na mě sázel, věřil mě a to mě vyhovovalo.

V Americe jste strávil 5 let. Jak toto období své kariéry hodnotíte?
Byl to určitě přínos. Naučil jsem se anglicky. Přemýšlel jsem, že bych v Americe zůstal natrvalo, ale pak bohužel po tom zranění jsem se potřeboval rozehrát, tak jsem se vrátil do Čech. Ale pobyt v Americe byl pro mě rozhodně přínosem.

V Pardubicích jste v minulé sezóně začínal v první lajně a končil ve čtvrté. V čem byl problém?
To nevím. Já jsem se trápil od začátku sezóny. Nepadalo mi to tam. A pravé křídlo v první lajně v Pardubicích když nedává góly, tak je logický, že se začíná propadat sestavou. Pak mi trenér přestal věřit a to každého hráče poznamená. Pak už jsem se z toho nevyhrabal. Ve finále jsem dal sice dva góly, ale cítil jsem takou tu nedůvěru trenéra a to se pak těžko hraje.

V jednom rozhovoru trenér Říha prohlásil, že byste měl pracovat na tom, abyste odehrál každé utkání stoprocentně. Chtěl tím naznačit, že jste do všech utkání nešel s plným nasazením?
To je zkreslené tím, že třeba první třetinu jsem odehrál sedm střídání a druhou třetinu, když byly oslabení a přesilovky, tak jsem tam šel jednou. A už mi říkal, že jsem nebyl druhou třetinu vidět. Pokud se hráč dostane šestkrát za zápas na led, tak se to těžko hodnotí. Pak se může snadno říct, že do toho nešel naplno.

Oproti předchozím sezónám je také patrný nárůst trestných minut na Vašem kontě. Bylo to způsobeno i přísnějším metrem rozhodčích v minulé sezóně?
Nemyslím si, že bych měl s tvrdostí problémy. Dostal jsem tam dvakrát za rvačky asi po dvaceti minutách, takže to potom naskáče.

V Pardubicích jste hrál o tituly, v Ústí se bude hrát přece jen níže. Jak se na novou sezónu těšíte?
Těším se moc. Mám motivaci dokázat, že hokej hrát umím a že se tady s klukama porveme o to předkolo play-off. Myslím, že nemůžeme mluvit o záchraně. S tím týmem, co tady je, musíme myslet daleko výše.

Takže odhadujete, že šance na to, že se vyhnete barážovým příčkám, je velká?
Tak to určitě. Jak už jsem řekl, rád bych hrál do desátého místa, to bych byl spokojený.

Které týmy by měly být srovnatelné s ústeckým mužstvem?
V současné chvíli je to těžké hodnotit, ale myslím, že týmy jako Vsetín, Litvínov nebo Kladno bychom měli přehrávat. Mohli bychom být na úrovni Vítkovic, Plzně nebo Třince. Samozřejmě bych byl rád, kdybychom překvapili a hráli výš.

Je v extralize nějaký tým, proti kterému se Vám hraje dobře?
Dobře se mi hraje proti Litvínovu a proti Znojmu. Litvínov hraje takový technický hokej, obránci nejsou až tak důrazní, lépe se před brankou prosadím. Prostě mi sedí.

S čím by jste byl spokojen Vy osobně?
Já bych byl spokojený, kdybych zapadl do kádru, kdybych odehrál nějakou přesilovku, oslabení. Když mi tam spadne nějaký gól, tak jedině dobře.

Zatím bodově nejlépe jste si vedl v sezóně 03/04, ve které jste si připsal 23 bodů, ale zároveň jste byl u sestupu Budějovic do první ligy. Jak na tu sezónu vzpomínáte?
Já jsem v té sezóně byl na hostování v Pardubicích a šel jsem tam až na posledních osm zápasů a na baráž. Tam už se nedalo moc dělat. I když jsme si na tu Jihlavu věřili, tak to prostě nedopadlo.

Už jste si v Ústí vyhlédl, kde budete bydlet?
Už se na tom pracuje. Není to ještě hotové. Prvního srpna bych se měl nastěhovat. A kde? Je to horní patro rodinného domu na Severní Terase.

Prošel jste čtyřmi extraligovými kluby. Co říkáte na hokejové zázemí Slovanu a na město?
Tak ve městě jsem se ještě moc nerozhlížel, protože trénujeme skoro každý den dvoufázově, takže na město není čas. Co se týče zázemí, tak já jsem úplně spokojený.

Probíhá příprava na novou sezónu. Je odlišná od té, kterou jste zažil v Pardubicích?
Řekl bych, že v Pardubicích se trénuje daleko více. Ale myslím to v tom smyslu, že je to až nesmyslné. Daleko více se tam běhalo. Tady jsem s tréninky úplně spokojený. Tady mi to vyhovuje. Trénuje se hodně, ale není to úplně nějaké zvěrstvo, že bychom tady padali na hubu. Je to kvalitní trénink.

Na konci června Vám začínají dovolené. Už víte, kam vyrazíte?
Já nevyrazím nikam, protože do čtrnácti dnů se nám má narodit holčička, takže já budu muset být doma.

Děkuji za rozhovor.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže