Ú s t í n/L. - Důležitým předpokladem pro úspěch ve vyřazovacích bojích je kvalitně obsazený brankářský post. Ústečtí Lvi budou v tomto směru spoléhat na zkušeného Dušana Salfického, který o svých kvalitách přesvědčil fanoušky už v základní části. My vám pár hodin před vypuknutím čtvrtfinálových bojů přinášíme s populárním "Salfou" rozhovor.

Jak byste zhodnotil základní část?
Já si myslím, že byla úspěšná. Před sezónou, nechci říct, že jsme to ani nečekali, ale každý si to přál. Ale s tou kvalitou hlavně Komety a Chomutova nikdo nečekal, že bychom vyhráli s takovým bodovým rozdílem. S tím je určitě veliká spokojenost.

A vaše výkony?
Ten začátek byl celkem úspěšný, pak přišly nějaké nemoci a zranění, to mě přibrzdilo. Nechci to zakřiknout, ale myslím si, že po Novém roce už to zase vypadá dobře.

Neuspěchal jste trochu svůj návrat? Po jednom zápase s Kadaní jste se opět vrátil na marodku...
Já jsem některé ty zápasy před tou nemocí ještě absolvoval v takovém polostavu. Samozřejmě jsem se chtěl vrátit co nejdřív do brány, aby ta pauza byla co nejkratší. Možná to nebylo úplně ideální. Při tom druhém návratu už jsem nejdříve radši pořádně potrénoval. Nemyslím si ale, že zrovna zápas s Kadaní je ideální případ. Šlo na mě osm střel, to člověk moc ukázat nemůže. V Třebíčí, kde jsem byl střídán, to asi bylo markantnější. Po tom zánětu kontníku jsem se už opravdu snažil hodně potrénovat a neuspěchat to. Domluvili jsme se na tom s trenérem Hořavou. Pak už to bylo o něčem jiném.

Po Novém roce bylo vidět, že chytáte opět ve velké pohodě, statistiky jste měl výborné...
Zdraví drží, to je základ. Pak jsem chytil ten zápasový rytmus, celkem mě nakoplo hned to domácí utkání s Kometou. Říkal jsem si, aby mi to hlavně vydrželo. Vyhnul jsem se nějakým větším výkyvům, tak doufám, že to tak i bude pokračovat.

Neměl jste při své absenci strach o místo jedničky? Zaskakující Zdeněk Orct se také prezentoval výbornými výkony.... Nebyla to jedna z příčin uspěchání návratu?
Ne, kvůli tomu jsem to opravdu neuspěchal. To byla věc vedení, kdyby si tu nechali Zdendu Orcta. Já se takovými věcmi nemůžu zabývat, nemůžu si připouštět takový tlak. I když bych šel o půlnoci do brány, nic bych tím nezměnil. Takový tlak na mě nikdo nevytvářel, alespoň o tom nevím. Já byl rád, že se mužstvu se Zdendou daří. Kdybych věděl, že tady taková možnost je, tak bych třeba nechytal dva týdny s nějakými problémy a šel do postele dřív. Radek Fiala byl tou dobou v Třebíči. Ale já jsem to opravdu bral naprosto v pohodě.

Takže jste byl naopak rád, že váš záskok je také spolehlivý?
Samozřejmě, mužstvo už se tou dobou pohybovalo na špičce tabulky. Ten kontakt jsme neztratili, kluci hráli výborně, Zdenda taky chytal výborně. Bylo to pro další průběh sezóny jedině dobře. Já byl jenom rád. Kdyby to mělo znamenat, že mě vymění nebo propustí, tak to je hokejovej život. Kdybych se tím ale měl zabývat, tak se asi zblázním.

Když jste do Ústí přišel před sezónou, panovala tady asi hodně zvláštní atmosféra, plno věcí úplně nefungovalo. Dá se říct, že se všechno lepšilo s lepšícími se výsledky?
Neřekl bych, že to nefungovalo, ale ta atmosféra tady byla taková špatná. Spoustu lidí to mrzelo, byli naštvaní. Začalo se to měnit, se spoustou věcí se kluci museli poprat. Ty výsledky samozřejmě lidem i nám přinesly radost a sebevědomí. Ale byly tady věci, který se táhnou už od té loňské sezóny a spíše bylo důležitý nemyslet na ně, nepřipouštět si je. Ať je vyřeší někdo jinej. My jsme se soustředili na hru, abychom splnili cíl, za kterým jsme šli. Vždycky je to složité, když tým spadne. Nakopnout to a obrátit nahoru je většinou hodně těžký. Já doufám, že se to povedlo. Nikdy není ideální úplně všechno. Pro nás je důležitý, že máme prostor ukázat, že hokej hrát umíme. Máme navíc výborného trenéra. To je pro hráče nejdůležitější.

Jak byste zhodnotil kvalitu první ligy? Šel jste do celkem neznámého prostředí....
Je to něco jiného než v extralize, nechci říkat, že horší. Nejvíce mě překvapila ta vyrovnanost. Myslel jsem, že třeba čtyři týmy to budou hodně válcovat, ale opravdu to bylo vcelku vyrovnané. I ti outsideři měli celkem vyrovnané výsledky.

Působil jste za nejlepší obranou v soutěži, na čemž měl jistě velkou zásluhu i trenér Hořava, který byl výborný obránce. Pro brankáře to občas asi není úplně nejlepší, protože v některých zápasech na něj příliš střel nejde....
Samozřejmě je to rukopis trenéra, ale nám se v bráně vystřídali čtyři super gólmani. (úsměv) Takže je za tím i práce gólmanů. Je složitý, když máte deset zákroků a gólman na druhé straně třeba pětatřicet a oba dostanete dva góly. Takhle to člověku nepřipadá, ale je to opravdu hodně složitý. Jsem rád, že se týmu takhle dařilo a doufám, že to tak bude fungovat i v play-off.

Nevyhnul jste se některým zaváháním, po kterých jste smolně inkasoval. Nebylo to z té nudy při malé zaneprázdněnosti?
To není z nudy. Je to spíš o tom, že člověk se chce víc zapojit do zápasu. Nikdy jsem nebyl gólman, který stojí v bráně. Musím během hry rozehrávat puky a být v kontaktu se spoluhráčema. V play-off to bude samozřejmě trošíčku víc na jistotu, ale mě v tý bráně nikdo neudrží. Já neumím jen stát v bráně a křičet na kluky. Myslím, že bekům to i hodně pomáhá. Takže budu trošku obezřetnější, ale moc toho na sobě už asi nezměním.

Před sezónou nevystupovalo Ústí jako hlavní favorit, cílem bylo umístit se v první čtyřce. Ale po jasném vítězství v základní části to teď asi jinak nejde...
My jsme první cíl splnili, umístili jsme se v první čtyřce. Prvnímu místu nepřikládám velký význam. Jsme v té čtyřce a není důležité, jestli jako první, druzí či třetí. Je důležité, že jsme si udrželi výhodu domácího prostředí, ale play-off je úplně jiná soutěž. Až tam se ukáže, kdo jak na tom je. Celá první čtyřka je na stejné startovní čáře.

Do začátku play-off už mnoho nezbývá. Jak se po té celkem dlouhé pauze těšíte?
Už aby to začalo. Já jsem tu pauzu celkem uvítal, nechci říkat, že bych byl unavený, ale play-off může být hodně dlouhé. Dobře se potrénovalo a teď už je člověk hodně natěšenej a hladovej po těch zápasech. Já se moc těším.

Jako zkušený hráč už za sebou máte mnoho vyřazovacích bojů. Prožíváte tyto zápasy víc?
Ne, to vůbec ne. Já jdu do každého zápasu stejně. Teď se bude víc komunikovat s klukama v kabině. V základní části přeci jen o tolik nejde. Pro mě je každý zápas stejný. Jde o to, jak si to člověk v hlavě přebere.

Během vyřazovacích bojů budete ubytováni na jednom hotelu. Jak se na to díváte?
Já jsem na to zvyklej z Ruska, tam byly bázy i v průběhu sezóny. Určitě to je dobře, mužstvo musí žít pohromadě, řešit společně kladné i záporné věci. Občas to člověku trochu leze na palici, když vidí od rána do večera, jak já říkám, stejný ksichty. (úsměv) Ale musí se to brát tak, že jsme všichni na stejný lodi a jeden druhýho potřebujeme. Bude víc času si všechno vyříkat a na všechno se připravit. Takže to vítám.

Čtvrfinálovým soupeřem budou nakonec, možná trošku překvapivě, Benátky, které přehrály překvapení soutěže, Chrudim.
Já myslím, že Chrudim skončila na pátém místě díky vyrovnanosti celé sezóny. Benátkám utekl začátek, ale když se člověk podívá na jejich výsledky ze závěru sezóny, tak hrály hodně kvalitní hokej. Je to takové trošku silovější mužstvo, měli s tím problémy i jiní soupeři. Pro mě to tedy zas až takové překvapení není.

S čím, podle vás, Benátky přijedou? Jako nováček, který už má jistě splněno, se dá očekávat uvolněný a nadšený výkon...
Myslím si, že budou hrát s nadšením. Ale řeknu to asi takhle, po základní části každej říká, že už má splněno, ale nevím, kolik kluků tam hrálo play-off nebo už něco vyhrálo. To člověka taky pohltí tak, že nedá kůži zadarmo. Musíme se připravit na to, že budou hrát urputně, ze zajištěné obrany a nepřijedou si jen zahrát a něco odevzdat. Budou hodně bojovat. My se musíme vyrovnat s jejich fyzickým hokejem. Neočekavám žádnou lehkou záležitost.

Do týmu přišel Stanislav Procházka, který v letošní sezóně právě za Benátky nastupoval. Už vám dával nějaké rady a informace?
Zatím neříkal nic. Ale musím přiznat, že jsem rád, že takového hráče teď máme na naší straně. Jak znám Standu, tak je to takovej živel. On třeba nemusí být v zápase moc vidět, ale najednou udělá dvě důležité akce, někam to došťouchá. On je hráč, který se nebojí před bránou, někam se vždycky proplete. Tak jsem moc rád, že je na naší straně. Ale víc nám o Benátkách asi řeknou trenéři, Standa toho moc nepoví. (úsměv)

Hodně se mluví o tom, že v bráně Benátek by se mohl objevit Milan Hnilička. Co na to říkáte?
Také jsem to někde četl, ale my musíme porazit kohokoliv, ať už chytá Milan nebo někdo jiný. O to možná ty zápasy budou hezčí. Uvidíme, o tomhle my ale nemůžeme přemýšlet.

Benátky nejsou pro ústecké fanoušky asi příliš atraktivní soupeř. Jakou očekáváte návštěvu?
Nevím, proč by neměly být Benátky atraktivní soupeř. V závěru základní části hrály opravdu výborně. Sice to není Chomutov ani Brno, ale myslím si, že i tak by to mohl být hodně pěkný hokej. Nevím, co je atraktivní nebo neatraktivní soupeř. Chápu, že v loňské sezóně sem jezdila Sparta, Slavia a jiní. Ale play-off je play-off a ti lidé, kteří sem chodili celou sezónu, tak přijdou určitě a další čekali na play-off a přijdou teď. Doufám, že aspoň ty čtyři tisíce budou. Po celou sezónu jsem si přál, aby chodilo co nejvíce lidí. Ti stabilní v kotli i na bočních tribunách chodili pořád, byli to prakticky jedni a ti samí. Říkali jsme si, pojďte hrát pro tyhle lidi, co nám celou sezónu fandí.

Do týmu jste přinesl i věc, která se od vás očekávala, a to děkovačky po zápasech. Jak hodnotíte součinnost s kotlem a ostatními fanoušky?
Hodnotím to velice dobře. Nechci říct, že je to jen moje zásluha, nemůžu tam přemlouvat dvacet kluků, aby na ten led ještě šli. Oni se na to taky těšili, chtěli to a potřebovali po té loňské sezóně, kdy se k nim spoustu lidí otočilo zády a snesla se na ně kritika. Pořebovali cítit podporu publika. Myslím si, že tahle věc se povedla. Kluky jsem nemusel přemlouvat, těšili se a vážili si toho. Já osobně jsem toho moc nepředvedl, možná na začátku sezóny, ale nechtěl jsem vystupovat z toho mužstva. Chtěl jsem být jedním z nich, což si myslím, je lepší. Fanoušky potřebujeme všichni. A něco speciálního? Uvidíme po sezóně...

Radek Fiala, který působí spíše jako uzavřený typ, si po odchytaných zápasech po vašem vzoru taky očividně děkovačky užíval...
Radek je hrozně hravej. V předchozích letech měl nějaké zdravotní problémy a moc toho neodchytal. Po těch zápasech byl plný emocí. Když jsem ho viděl, jak tam dělá ty kotrmelce, tak jsem se modlil, aby se nezranil. Říkal jsem mu, že já bych udělal jeden kotoul, hnul bych si se zádama a bylo by po mě. (úsměv) Takže na něm bylo vidět, že je šťastný, že se mu to povedlo. Je to dobře, on je mladej a ještě může. (úsměv)

Kam až může Slovan dojít?
Necháme se překvapit... (úsměv)

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí!

Tímto rozhovorem se loučím s redakcí hcusti.cz. Věnuji ho nejdůležitější dívce mého života, Lendulce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže