Ú s t í n/L. - V sobotu 15. ledna byl v Drážďanech slavnostně zahájen projekt s názvem „Ze středového kruhu kluziště na obě strany hranice a možná i dále“, který je prostřednictvím Programu Cíle 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko podpořen z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj. Projekt spolupráce mezi HC Slovan Ústí nad Labem a Eissportclub Dresden je zaměřen na hokejisty žákovských kategorií do 15 let.

Na přípravě projektu se pracovalo od dubna loňského roku. "Až v polovině prosince jsme se dozvěděli, že byl projekt schválen. Byl dokonce vyhodnocen jako jeden z nejlepších projektů na přeshraniční spolupráci v oblasti sportovního rozvoje dětí, ale i kulturních událostí, které musí provázet každou akci. K tomu bude patřit například i výuka němčiny," přibližuje manažer mládeže ústeckého Slovanu Vladmimír Evan.

"Bylo kolem toho hodně práce, hlavně administrativy. Na začátku jsme si museli najít partnera. Volba padla celkem logicky na Dráždany, se kterými už delší dobu spolupracujeme. Ty nabídku rády přijaly," pokračuje jeden z tvůrců projektu.

Jedním z hlavních přínosů projektu budou peníze z Evropské unie, které by měly hokej více zpřístupnit. "Základem toho je, že jsme využili možnosti získat nějaké finanční prostředky pro děti, které si vše kolem hokeje hradí samy. Jedná se konkrétně o věkovou kategorii do 15 let. Jeden z bodů obsahuje, že bude hrazena základní výzbroj jako jsou brusle, hokejka a rukavice, případně výstroj pro brankáře. To všechno nyní dostanou. Takže hokej bude dostupnější a můžou přijít nové děti," těší Evana.

Dalším možností využití peněz budou pronájmy ledové plochy, které by měly pomoci tomu, aby se děti dostaly víckrát na led. "Není žádným tajemstvím, že tady v Ústí je s tím celkem problém. Budeme si moct dovolit i soustředění na jiném stadionu, třeba v Litoměřicích, aniž by to rodiče museli platit, přidává další výhody manažer mládeže a pokračuje: "Vzhledem k tomu, že tady je jedna ledová plocha, tak plánujeme i to, že například odjede autobus s dětmi do Německa a odtrénuje se tam dvakrát dvě hodiny pod vedením německých i našich trenérů. Což trenérům umožní i výměny poznatků. Budeme moct odjet trénovat třeba do Lovosic. Zkrátka bude možnost využít ty hodiny ledu navíc, které nám tady při obrovské vytíženosti zimního stadionu scházely."

Projekt bude slavnostně zahájen v sobotu 15. ledna na ledě Drážďan, v Ústí proběhne "odveta" v neděli 30. ledna. "Od února se už se to rozběhne naplno. Momentálně dolaďujeme program," doplňuje Evan. Projekt je vypsán na období od 1. ledna 2011 do 30. dubna 2013. "Do této doby je to hrazeno z financí Evropské unie. Udržitelnost projektu musí být ale ještě další tři roky. To znamená, že po tuto dobu bychom měli udržet podmínky spolupráce s Dráždany," dodává na závěr.

Informace o projektu:

Cílem projektu, který bude realizován v období 1. 1. 2011 až 30. 4. 2013, je vytvořit podmínky pro dlouhodobý rozvoj sportu ve společném pohraničí a nabídnout dětem smysluplné trávení volného času. Cílovou skupinou projektu jsou děti ve věku do 15 let, registrovaní v klubech HC Slovan Ústí nad Labem a Eissportclub Dresden. Dále trenéři a funkcionáři obou klubů a v širším rámci i rodiče a sportovní veřejnost v pohraničí. Projekt tak přispěje ke zlepšení podmínek pro přeshraniční spolupráci sportovních klubů jak v oblasti sportovní, tak i společenské.

Hlavní body projektu:

∙ Společný tréninkový proces
∙ Společné turnaje
∙ Společná soustředění
∙ Společné stáže a školení trenérů
∙ Jazykové vzdělávání
∙ Sportovní programy doplněné kulturně vzdělávacím programem
∙ Vydání dvojjazyčných publikací



Plán společných akcí

V sobotu 15. ledna 2011 projekt oficiálně odstartoval na půdě drážďanského sportovního centra. Ve společenských prostorách nového zimního stadionu přednesli projevy představitelé obou zainteresovaných stran. V nich zdůraznili nejen možnosti rozvoje společných turnajů, soustředění a tréninků, ale i poznávání kulturního života a historie svých přeshraničních sousedů. V neposlední řadě proběhne i základní výuka německého, resp. českého, jazyka pro hráče i trenéry.


Součástí programu byl i přátelský hokejový zápas mezi hráči ročníků 1997/1998, který se hrál na dvakrát 20 minut.

ESC Dresden - HC Ústečtí Lvi 0:5 (0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: Amirov (Patyk, Drha), Tůma (Rubeš), Patyk P. (Amirov), Komár (Pícha, Holub), Balcar (Rubeš, Tůma).

Sestava týmu HC Ústečtí Lvi: Landt (20. Zvědělík) - Moucha, Vytejček, Holý, Balcar, Loukota, Komár, Janíček - Rubeš, Tůma, Ozom - Zdvořáček, Mašková, Bejček - Patyk P., Drha, Amirov - Holub, Magasanik, Pícha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže