Ú s t í n/L. - Základní část sezóny je za námi a tým se nyní připravuje na play-off. Nové tréninky, vlastně i noví soupeři. Jede se od nuly, nic není jasné. Play-off je nevyzpytatelné. Hráči se musí pečlivě připravit a to pod vedením hlavního trenéra Petra Rosola, který chce Slovan dovést co nejdál. Cesta to ale bude strastiplná a bude trvat ještě dlouho, než Lvi dojdou do vysněného konce.

Jak byste zhodnotil celkově základní část?

Zatím pozitivně, protože jsme si dali cíl se co nejlépe umístit a myslím si, že lepší to být nemohlo.

Takovým černým obdobím byl asi měsíc a půl od prohry v Litoměřicích…

Ono je těžké držet pět měsíců v kuse stoprocentní formu. Nás samozřejmě srazil ten zápas v Litoměřicích, kde jsme v poslední minutě prohráli. My jsme ale tou dobou měli tři hráče v extralize, dalších šest bylo na marodce. Takže ono to je opravdu velmi těžké, když vám chybí nějakých osm hráčů, vyhrávat. Já vím, že je to už trochu klišé, ale ten tým taky potřebuje nějaké to štěstí. Buďto se vám puk odrazí od tyčky dovnitř, nebo od tyčky ven. Bylo to takové, nechci říct úplně černé období, ale holt nám to nešlo, což se ve sportu stává.

Zajímavé bylo, že opravdu jako kletba toto černé období naopak skončilo výhrou doma nad Litoměřicemi – mohlo to mít na hráče nějaký vliv?

Určitě! V tom utkání jsme celou dobu prohrávali 0:1 a v předposlední minutě kluci vyrovnali a pak v prodloužení zvítězili, tak to mužstvo to nakoplo. Ty Litoměřice nás nejprve dostaly dolů a pak následně zase nahoru.

Prakticky celou sezonu se potýkáte s hezky naplněnou marodkou. Teď před play-off je až alarmující, jak je plná. Co ti hráči? Jak jsou na tom?

To je věc, která mě hrozně trápí a mrzí. Opravdu ale nevím, jak ty léčby probíhají. Za prvé to opravdu nevím a za druhé bych to teď před play-off nechtěl moc zveřejňovat do médií. Přeci jen to mužstvo je před play-off takové tajemnější. (smích)

V sezoně bylo možné zaznamenat několik skvělých úspěchů, jako například 3 výhry nad Chomutovem – byly to hodně důležité výhry?

Nějak extra velkou váhu jsem tomu nepřikládal. Tým jako tým. Zase naopak jsme třikrát prohráli s Olomoucí. Letos nám to na Chomutov vyšlo dvakrát v prodloužení, takže tam to bylo také o štěstí, ale jak říkám. Třikrát Chomutov nás mohl nakopnout, ale třikrát Olomouc zase srazit.

Ty tři prohry s Olomoucí… Je dost možné, že Olomouc proti nám ještě nastoupí…

Samozřejmě, že se na ni budeme zvlášť připravovat. Znovu se podíváme na DVD ze zápasů a probereme to nad videem. Ale jak jsem říkal už jednou. Olomouc nás porazila už třikrát a já prostě nevěřím tomu, že by nás porazila ještě znovu čtyřikrát. Nevěřím, že by nás porazila celkem sedmkrát. Možná jen ještě jednou bych jim to dovolil. (smích)

Doufám, že se nikdo neurazí, ale fanouškům se zdá, jako kdyby hráči, když mají nastoupit proti papírově slabšímu týmu, zápas podceňují…

Samozřejmě, že hráči mají něco v podvědomí, když hrají s relativně slabším soupeřem. Neřekl bych, že to je podceňování. Někdy holt ten „slabší“ soupeř vyhraje, má větší kliku, ti hráči to holt uhrají.

V posledním domácím utkání jste dal celé Zlatopramen Areně najevo, že vás zisk a udržení prvního místa velmi potěšilo. Znamená to pro vás mnoho?

Nějak si už nepamatuji, že bych se nějak extra radoval, ale samozřejmě jsem radost měl, protože každý hráč i trenér chce vyhrávat. A já teda taky. Já vím, že to první místo nic extra neřeší, ale pro mě to byl úspěch.

Chystá se na play-off nějaký speciální trénink?

My jsme najeli na dvoufázové tréninky zaměřené na získání kondice, takže kluci dostali docela pokouřit, ale příští týden už najedeme na technickou část – přesilovky, oslabení.

Co vy a nervozita před zápasy? A co před zápasy play-off?

Když jsem byl hráč, tak jsem býval před zápasem nervózní, ale ta nervozita opadla vždy při úvodním buly. Kdežto teď jsem nervózní až do posledního hvizdu píšťalky. To ale k trenérské práci patří. Závisí to na tom, jak se zápas vyvíjí. Pokud je výsledek takový jako poslední zápas s Berounem, kdy to je do poslední chvíle 2:2, tak tam je nervozita obrovská.

Nejpravděpodobněji ve finále opět narazíme na Chomutov. Myslíte, že díky 3 výhrám proběhne finále letos lépe, nebo to je opravdu tak jak se říká „jede se od nuly“…

My Chomutov teď vůbec neřešíme. Nemůžeme skákat rovnou do čtvrtého patra.

Dle statistik jste vyhráli 80% prodloužení, ale jen malinko přes 50% samostatných nájezdů – budete na tom s brankáři ještě více pracovat?

My na to brankáře trénujeme na trénincích, ale nájezdy jsou doopravdy z velké míry jen o štěstí. Dosud to bylo takhle, doufám, že odteď to bude s těmi nájezdy obráceně.

Jak to s brankáři vůbec vypadá? Kdo bude hlavním chytačem?

Dušan Salfický zůstává zatím v Plzni, takže do play-off vejdeme s klukama jako doteď a budeme je pravidelně točit.

Platí opět pravidlo „neholení vousů“?

Honza Klobouček tam opět něco vymýšlel, takže uvidíme v pondělí. (smích)

Proti komu byste ve čtvrtfinále vy osobně hrál nejraději? (Beroun, Vrchlabí, Třebíč, Benátky, Kadaň)

Já si nevybírám. Ono to je pofidérní. Kdo na nás vyjde, tak toho budeme mít. Musíme se na toho daného soupeře pečlivě připravit.

O dalším dění v Plzni rozhodne následující zápas s Kometou. Když Plzni skončí sezóna, počítáte tedy s příchodem posil?

Já osobně nejsem zastáncem toho, měnit mužstvo. Já si myslím, že by mužstvo mělo hrát tak, jak hrálo celý rok. Samozřejmě může přijít nějaké zranění, nějaká epidemie, kde posily potřebovat budeme. Ale já si myslím, že do toho budeme zasahovat co nejméně.

Jste zastáncem toho, aby si to tým vyhrál sám?

Samozřejmě, jednoznačně. Ono slovo posila je takové diskutabilní. Když hráč v extralize hraje jako Bůh, tak to neznamená, že tady bude perlit také. Příkladem je Hruška v Chomutově. Než si ten hráč zvykne, tak může být po sezóně.

Letos se skvěle prosadil Robin Hanzl. Viděli jste jeho šance už v letní přípravě?

Já znám Robina už od jeho dětství, takže já jsem to v něm viděl. On už loni měl skvělé vyhlídky, ale postihla ho ta mononukleóza, která ho na tři měsíce distancovala. Letos skvěle v létě potrénoval a začal střílet tak, jak měl, takže se není čemu divit.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže