Ústí nad Labem - Ústecký odchovanec Karel Kubát se dokázal se svým hokejbalovým týmem Elba Franklin Ústí nad Labem probojovat až do finále extraligy. Po strhujícím nedělním výkonu, výhře 5:4 a celkovým vítězstvím 3:1 na zápasy nad vítězem základní části z Hradce Králové je Elba po šesti letech ve finále. O postup se zasloužil právě i Kubát, jenž vstřelil třetí branku v přesilové hře. Uvnitř článku se také zmiňuje o letní přípravě v Litvínově.

Souboj dvou nejlepších celků začne na půdě Kladna již následující víkend, a to v sobotu 21. 5. 2011 od 16:00 hodin. O den později změří týmy své síly znovu ve stejném čase. Poté se série hraná na tři vítězná střetnutí stěhuje na sever Čech. O dalším víkendu se odehraje třetí a i případný čtvrtý duel. Pokud by tento víkend o Mistru ČR nerozhodl, odehrát by se muselo páté utkání v Kladně. Rozpis jej odkazuje na 1. 6. 2011.

Otázka na úvod. Jak jste se k hokejbalové extralize dostal?
"Patrik Cerman (trenér hokejbalového týmu Elba Franklin Ústí nad Labem, pozn. red.), který mě trénoval na hokeji v dorostu si zřejmě vzpomněl a před letošním play-off mi zavolal, jestli si nechci přijít zahrát. Souhlasil jsem, odehrál poslední utkání základní části proti Mostu a nastoupil do nadstavbové části."

Byla to vaše první zkušenost s tímto sportem a čekal jste, že hra bude na této úrovni až tak tvrdá?
"Hrál jsem již v Krupce, ale ne na takové úrovni jako je extraliga. Nečekal jsem to, předpokládal jsem, že se bude hodně běhat, ale že se bude hrát až takhle do těla, to rozhodně ne."

Putoval jste do neznáma nebo jste znal některé hráče?
"Kluky znám z hokejbalu a florbalové Krupské ligy. Hrával jsem ji za tým Sport Krupka. Pokud je možnost a dá mi někdo vědět, tak chodím oboje hrávat rád."

Jak si to užíváte a co vám hokejbal dá?
"Je to paráda, poprvé v životě jsem v něčem ve finále. Kluci mě vždy povzbuzují, dokážu se vyhecovat a je tu parádní atmosféra. I když se hraje 3x 15 minut čistého času, je to fyzicky náročnější oproti hokeji, kde se sklouznete. Jakmile vám někdo uteče, tak ho už jen tak nedohoníte. Běhá se neustále nahoru-dolů a určitě mi to dá něco pro fyzickou kondici."

Někteří extraligoví hokejisté dostali šanci i v hokejbalové reprezentaci. Češi shodou okolností jako v hokeji obhajují titul mistra světa. Šampionát startuje 19. června 2011 v bratislavské Orange Aréně, kde v těchto dnech probíhají vyřazovací boje hokejového mistrovství světa. Teoretická šance zahrát si tam by tedy byla ...?
"Na to nepomýšlím, byl bych určitě rád, koho by to nelákalo ... Jen nevím, jestli by mě Litvínov pustil, ale vůbec nad tím nepřemýšlím, je tu spousta lepších hráčů než jsem já."

Co rozhodlo semifinálovou sérii proti Hradci Králové, ve které jste udolali vítěze základní části v poměru 3:1 na vyhraná střetnutí?
"Klíčové bylo, že jsme venku vyhráli jedno utkání. S tímto cílem jsme na východ Čech také jeli a doma jsme to potvrdili."

Od trenérů dostáváte na hřišti hodně prostoru a jste jeden z nejvytíženějších hráčů ...
"Hraji hodně přesilové hry, oslabení však nikoli."

Rozhodl jste sérii s Mostem, co vás to stálo?
"Nic. Ještě nevím, zda si někdo vzpomene, ale snad nic (smích)."

Jak byste popsal svůj zásah v rozhodujícím klání proti Hradci Králové (jednalo se o přesilovkový gól na 3:2)?
"Vůbec jsem to neviděl, jen jsem od modré čáry vystřelil a myslel, že to jde dva metry vedle nebo nad. Po chvilce jsem zjistil, že jsem gólmana nakonec prostřelil."

Jak se těšíte na očekávané finále, které začínáte 21. května 2011 na půdě Kladna, které si trenér Cerman z dvojice HBC ALPIQ Kladno a HBC Plzeň přál?
"Určitě se těším. Těšil jsem se už na semifinále, o to více se budu těšit na finále. Nemáme co ztratit ... Obávám se, že bych si ho nemusel zahrát, pokud budu ve Španělsku." (podrobnosti níže)

Elba je ve finále po šesti letech. Vnímáte finanční stránku klubu, díky které hrozí hokejbalovému týmu sestup?
"Hodně to vnímám a moc mě to mrzí. Snad se najde někdo, kdo to bude sponzorovat a aby se tu mohla hrát extraliga i dál. Je tu velké zapálení do toho, opravdu velké a všichni do toho jdou s tím, že je to poslední ročník, takže to stojí za to."

Odbočme od hokejbalu k vašemu sportu číslo jedna. Jak se vám zamlouvá trenér Vladimír Kýhos a jak probíhá letní příprava pod jeho vedením?
"Jsem rád za to, že tam je. Snad to bude šlapat tak jako na konci sezóny. Proti Třinci jsme nebyli horší, měli jsme na něj, ale doma jsme prohráli. A co se týká letní přípravy, začali jsme od předminulé středy a minulý týden jsme už jeli dvoufázově. Před sebou máme ještě tento a příští týden, poté nás čeká týdenní soustředění ve Španělsku. Vždy to bylo odpočinkovější, ale letos by to prý nemělo být to "lážo-plážo"."

Jak vám vychází Litvínov vstříc?
"To bych radši vypustil. Trenér říkal, že jsem byl v novinách, tak nic nepovídal. Nesmím se zranit, jinak budu mít velký průser.

A závěrem. Sledoval jste výkony Ústeckých Lvů v letošní baráži?
"Byl jsem na dovolené, proto jsem to moc nesledoval. Je to škoda, že to nedopadlo, na Mladou Boleslav měli. Nevím, proč ten sedmý duel prohráli tak vysoko, ale osudné byly dvě domácí prohry. Obdrželi smolné góly, byla to velká škoda."

Kubát očima trenéra ústecké Elby, Patrika Cermana:
"Karel nám hodně pomáhá svou jistotou. Ví, kam se má postavit, umí číst hru a založit útok a v neposlední řadě má perfektní ránu. Šanci dostává i v přesilových hrách, jen mi trochu vadí, že si neumí úplně přesně se spoluhráčem najít prostor pro střelu, protože tam měl daleko více příležitostí. Ale důležitý gól dal a to je důležité. Jsem rád, že ho tu máme."

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže