Ú s t í n/L. - S možností přijmutí slovenských celků Košic a Slovanu Bratislava do české extraligy se naskytla teoretická možnost proniknout do nejvyšší soutěže i Ústeckým Lvům. Taková varianta však nakonec neprošla. „Český hokej by potřeboval určitou reformu,“ míní na toto téma generální manažer Slovanu Robert Kysela.

Během středečního odpoledne se vyrojily spekulace ohledně případného rozšíření hokejové extraligy. Na čtvrtečním jednání APK však takovou myšlenku kluby z nejvyšší souteže nepodpořily. V blízké době se tedy model české nejvyšší soutěže měnit nebude. „Nicméně myšlenka slučování některých soutěží se mi líbí,“ říká šéf ústeckého klubu Robert Kysela.

S možností rozšíření extraligy o slovenské Košice a Slovan Bratislava se mluvilo i v souvislosti s Ústím. Jak jste se na tuto situaci díval?
Rozšíření extraligy se mohlo týkat i nás, chtěli jsme se na tom s Chomutovem svézt. My i Chomutov disponujeme kvalitními stadiony, odpovídajícími rozpočty i kvalitními hráčskými kádry.

Objevily se tedy myšlenky, že by český ligový hokej potřeboval oživit. Jak se vám takový postoj zamlouvá?
Souhlasím s potřebou dát českému hokeji nový nádech. Líbí se mi možnost, která se nyní objevila se sloučením nebo přiřazením zahraničních klubů. Myslím, že by český hokej skutečně nějakou reformu nebo impuls potřeboval. Varianta s osmnácti nebo dokonce dvaceti kluby by klidně v budoucnu mohla vzniknout. Podobný systém se produkuje v NHL a KHL. Tedy soutěžích, které jsou pro hokejový svět nejzajímavější.

Před rokem byl váš požadavek o rozšíření extraligy zamítnut, ten slovenský zrovna tak. Budete nadále bojovat za zvýšení počtu účastníků soutěže?
Budu především rád, když si někteří lidé uvědomí, že i v některých prvoligových klubech se hraje hokej téměř na extraligové úrovni. Ať se tedy nastaví licenční podmínky, výše rozpočtu a další nutné podmínky ke splnění vstupu do extraligy.

Jak tedy „ledy“ prolomit?
Byl jsem v kontaktu s některými manažery extraligových klubů. Ale podmínky APK jsou nastavené tak, že rozšíření soutěže musí inicializovat některý z extraligových klubů. A pokud se pro tuto myšlenku nenajde většinová podpora, je to bez šance. Mluvil jsem například s Vladimírem Růžičkou a sám tvrdil, že by pro jeho klub bylo zajímavější hrát více středočeských derby. Protože diváci v hledištích ubývají a přitáhnou je především regionální zápasy. Takže při derby Sparta – Slavia bývá návštěva mnohonásobně vyšší, než když přijede soupeř z velké vzdálenosti.

Kam by se měl hokej ubírat?
Budoucnost hokeje vidím v modelu z fotbalu. Z toho by se měl hokej učit. Případnou československou nebo "alpskou" EBEL ligu můžeme považovat za národní. Pak by bylo skvělé, kdyby vznikla nadnárodní klubová soutěž Liga Mistrů, která by se hrála souběžně s národními ligami. Potom je pro ligové kluby motivací se do Ligy Mistrů kvalifikovat. Současně by se nesnížila atraktivita jednotlivých soutěží.

Kluby z první ligy se již několik let snaží marně postoupit do extraligy, současně druhá nejvyšší soutěž strádá. Co s tím?
Jak by měla být zaktraktivněná extraliga, něco nového by si zasloužila i první liga. Tím by mohla být rozšířená baráž. Klidně čtyři kluby z extraligy by se mohly střetnout v prolínací soutěži s dvěma celky z první ligy o čtyři postupová místa. To by přineslo divácký zájem do velkých krajských měst jako Jihlava, Olomouc, Ústí nad Labem nebo Chomutov. Protože pokud ve větších městech nenabídneme fanouškům slušný hokej, přestane tam o tento sport být zájem. Radnice přestanou podporovat mládež, podílet se na provozu zimního stadionu. Začne se nám to lámat jako domeček z karet.

Takový osud už několik hokejových klubů, včetně těch prvoligových, v nedávné minulosti postihl...
Přesně tak. Podívejme se, jak dopadl hokej v Teplicích v Čechách, v Táboře, v Milevsku a dalších historicky hokejových městech. To je špatné. Je třeba, aby hokej zůstal masovým sportem, hrál se v každém městě a byly široké baráže mezi soutěžemi. Otázkou je, jaké opodstatnění pak mají třeba krajské přebory.

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ústí nad Labem - Jak jsme Vás již informovali začátkem března ohledně nové identity A-týmu, který v nové sezoně bude vystupovat pod názvem HC Slovan Ústečtí Lvi a zároveň bude mít vlastní webové stránky a sociální sítě. Je potřeba dodat, že stávající web slovanusti.cz, facebookové a instagramové stránky se budou věnovat dění kolem mládeže Slovanu. Budeme Vás informovat podrobně o dění kolem mladých nadějích Slovanu a celkové práce všech trenérů a lidí kolem mládeže.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže