Ú s t í n/L. - Dres, ve kterém odehrál v únoru Jan Čaloun utkání Hvězd, pomůže dobré věci. Bude totiž dražen na sportovní akci, a následně poputuje celá částka k desetileté Martince, která onemocněla akutní lymfoblastickou leukemií. K této částce bude navíc ještě přidáno sto korun za každého účastníka Hokejového soustředění mládeže.

Celá rodina byla o jarních prázdninách v únoru 2016 na horách, když Martinku začaly bolet nohy a měla teplotu. Vše vypadalo na virózu, což potvrdila i paní doktorka po dřívějším návratu z hor. Po týdnu však byla Martinka stále unavená, udělaly se krevní testy a všechno náhle nabralo nečekaný spád. „Okamžitá hospitalizace v nemocnici, další testy, druhý odběr kostní dřeně a třetí den jsme měli diagnózu – akutní lymfoblastická leukemie. Než jsme se stačili vzpamatovat, rozjel se kolotoč – léky, lumbální punkce, zavedení centrálního žilního katetru, chemoterapie. Měsíc jsme byli hospitalizováni v nemocnice. Rodinný život se obrátil vzhůru nohama,“ popisují rodiče malé slečny dobu, kdy se celé rodině změnil život.

Léčba trvá druhým rokem – dva roky speciální nízkobakteriální strava, přísné hygienické podmínky, mimo domov smí Martinka pouze s rouškou a úplně se musí vyhýbat kolektivu. Takže žádní kamarádi, žádné obchody, zábava a ani škola. Tu však zvládá s pomocí rodičů doma. Celé dny tráví malá bojovnice v nemocnici nebo doma. Občas za příznivého počasí vyrazí na krátkou procházku do přírody. Dlouhé měsíce však byla zavřená také na oddělení FN Motol, kde absolvovala část léčby.

Nyní má za sebou rok léčby agresivní chemoterapií a s tím také spojeno mnoho bolesti a nepříjemných zákroků (odběry kostní dřeně, lumbální punkce, aj.) a mnoho odříkání. „V těžké chvíli poznáte, jak málo stačí, aby se vám život obrátil vzhůru nohama a jak křehký život může být. Ale také poznáte, že na to nejste sami. Všichni v nemocnici udělají maximum, aby právě to vaše dítě zachránili, ulevili mu od bolesti a uchránili ho od komplikací, protože vy sami to nedokážete. Zahřeje vás pocit, že vám chce pomoci a pomáhá někdo, koho třeba ani neznáte,“ dodávají závěrem rodiče desetileté Martinky, které jí jsou po celou dobu léčby oporou.

Dres můžete dražit na webu www.sportovniaukce.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ú s t í n/L. - Do Ústí nad Labem zavítal soupeř ze Slaného. První zápas vyhrálo Slaný vysoko 11:1. Domácím se však povedlo vytvořit tří brankový náskok, ale hosté jej v závěru během krátké chvíle smazali a v prodloužení vstřelili vítěznou branku. Deváťáci Slovanu tak berou z utkání pouze bod. Poslední zápas nadstavby čeká naše deváťáky v neděli proti Litoměřicím, kdy půjde o přímý souboj o druhé místo, které by nám zajistilo účast v závěrečném play-off o účast v extralize.

  • Dorostenecký Try-out

    20. 3. 2024

    Ústí nad Labem - Ve středu 27.3. na zimním stadionu v Ústí nad Labem se koná Try-out do kategorie dorostu pro sezónu 2024/2025. Dorost bude již třetím rokem účastníkem 2.nejvyšší soutěže. Try-out se týká hráčů ročníku 2008 a 2009.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže