Rakousko, Spittal an der Drau - Brankářka Veronika Ortová chytá ve Slovanu za 9. třídu. Nyní si tato mladá brankářka vysloužila nominaci do reprezentace a má možnost obléct dres nejcennější, tedy dres národního týmu. Veronika Ortová obdržela pozvánku na Evropský olympijský festival mládeže v Rakousku, kde působí ženský národní tým U16. Jaké jsou dojmy Veroniky z právě probíhající akce a jak moc si váží šance reprezentovat Českou republiku? To se dočtete v našem rozhovoru.

Verčo, aktuálně se účastníš v dresu národního týmu Evropského olympijského festivalu mládeže v Rakousku, přibliž nám tuto akci a tvé působení v ženském reprezentačním týmu U16?

Jsem ráda, že jsem dostala šanci se této akce zúčastnit, jelikož sem věkově spadám až příští rok a holek v bráně je čím dál víc . Moc si to tu užívám. Je to úplně něco jiného, než když chytám za výběr. Atmosféra je tu jiná. Jsem pyšná, že mohu být mezi děvčaty, kteří reprezentují Českou republiku. Můžeme se tu porovnat s děvčaty z jiných zemí.

V prvním utkání se Švédkami, které jsme vyhráli na nájezdy, jsi kryla záda brankářce Novákové, jak jsi viděla utkání?

Vůbec jsem to nečekala, že bych mohla být dvojka, právě při zápase se Švédkami. Celý zápas jsme byly lepší, jen nám nepadaly góly. Holky bojovaly do poslední minuty a nevzdávaly to. Danča (pozn.redakce: Daniela Nováková) svým skvělým výkonem v bráně zazářila. Pak jsme si užívaly výhru. Je to zážitek, který se vám nestává každý den.


V týmu jste tři brankářky, už víš, jakým způsobem budete nasazování do utkání, respektive, zda nastoupíš do utkání s Němkami, které hrajeme v úterý?

Ano, jsme tři a jak už jsem se zmínila, jsem z gólmanek nejmladší, a tak jim kreji záda. Jestli nastoupím do zápasu nevím, uvidíme jak se budou zápasy vyvíjet . Všichni chceme vyhrát. Samozřejmě bych ráda šanci dostala, ale už jen to, že mohu prožívat s holkami veškeré emoce, pro mě moc znamená.

V Rakousku jste dvě reprezentantky ústeckého Slovanu. Jak moc ti pomáhá, že si na akci právě se spoluhráčkou Verčou Hujovou?

Ano, jsem ráda, že tu Verča je. Holky už se většinou mezi sebou znají, tak není špatné, když máte po ruce někoho zkušeného. Tím, že chytám i za různé výběry, tak už se s některými znám. Myslím, že to je úspěch, když jsme tu dvě z jednoho klubu. Verča je jistota v obraně a musím říct, že nám v klubu chybí, když hrajeme bez ní.

Ty jsi nedávno zazářila na VTM (výchova talentované mládeže) v Benátkách n. J. v dresu Ústeckého kraje, jak sis užila tuto akci, kde jsi chytala a poměřila síly s chlapci stejné kategorie?

Ano, byla jsem ráda, že jsem dostala příležitost chytat za kluky na VTM. Ukázat, že i holky se mohou srovnávat s kluky. Hokej je tam prostě rychlejší. Nemáte čas nad ničím přemýšlet.

Jak vůbec vnímáš přechod mezi zápasy Slovanu 9. třídy, VTM, kde nastupuješ s kluky a naopak čistě ženské zápasy teď v reprezentačním dresu, nebo v dresu extraligového Litvínova, kde sis již také zachytala?

Chytání mě baví a vždy je to nová zkušenost. Každý zápas si užívám. S kluky je to rychlejší a mají prudší střely. Když je tým slabší, beru to pozitivně, že si víc zachytám. Nabídka chytat za litvínovské ženy, mě potěšila. Chtěla jsem vědět, jaké to je a navíc od malička fandím Litvínovu. A být tady s holkami v reprezentaci je snad sen každé holky.


Stíháš při svém vytížení sledovat i A-tým Slovanu, případně, zda chodíš pravidelně na zápasy a jak se ti zamlouvají letošní výkony?

Ano, trávím na zimním stadionu spousty času a většinou po tréninku zůstáváme s kluky na veřejné bruslení, nebo na A-tým, kde sleduji hodně brankáře. Letošní sezóna se celkem daří a přála bych A-týmu, aby zase postoupil do první ligy.

Hráčky Slovanu Veronika Ortová a Veronika Hujová










Hráčky Slovanu Veronika Ortová, Veronika Hujová na EYOF 2023

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • V náborech se ústecké mládeži v posledních třech letech velmi daří. V nových ročnících působí kolem třiceti dětí, což je oproti minulosti velký posun. Na tomto úspěchu má zásluhu celý kolektiv trenérů a nově zavedené postupy. V sezóně měla 2. ,3. a 4. třída přihlášeně 2 týmy v soutěži minihokeje. 4. třída, vedená Karlem Císařovským a Vlastimilem Davídkem navíc úspěšně soutěžila v CCM lize a dosáhla 3. místa v celorepublikovém finále. Mladší žáci B (5. třída) udělali v sezóně velký pokrok a pod vedením zkušeného trenéra Petra Hnídka se každý zápas zlepšovali. Hráči 6. třídy se dokázali prosadit a postoupit do celorepublikové nadstavby na úkor týmů z Karlových Varů, Chomutova a Litvínova, kde zaznamenali několik vítězství. Tato soutěž přinesla velmi kvalitní zápasy a hráči potěšili trenéry Michala Kváše a Miloše Stibora. 7. třída (ročník 2011) pod vedením Martina Štěpánka a Davida Merty bohužel trpí menším počtem hráčů, což se projevilo na jejich výkonech. Starší žáci A pod vedením Radka Ptáčka bojovali do poslední chvíle o postup do nadstavby, ale nakonec jim o jediný bod unikl. I přesto tým předváděl bojovné a kvalitní výkony. Poslední žákovskou kategorií byl ročník 2009, který se až do konce snažil o účast v extralize pro následující rok. I když se to nakonec nepodařilo, tým Václava Drahoráda odvedl skvělou práci.

  • Armén Mikael Agateljan své sliby nenaplnil, ale ústecký hokej snad bude žít dál. Z bryndy se zadlužený klub pokusí vyvést nově založený spolek Slovan Ústečtí Lvi. „V této chvíli jsme jediný zájemce, kdo tady chce provozovat hokej na druholigové úrovni. Obrovským problémem jsou hokejové závazky ve výši zhruba 2,8 milionu korun. Ty musíme okamžitě uhradit a od toho se budou odvíjet další věci,“ říká předseda spolku Lukáš Vobecký.

  • V sezoně 2024 – 2025 bude pokračovat 2. liga pod názvem „Slovan Ústečtí Lvi“, jehož zástupci představili svoje plány na Valné hromadě držiteli licence.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže