Ú s t í n/L. - Šest prokletých let čekali Hanáci na okamžik, kdy vyhrají na horkém ústeckém ledě. Zatímco v roce 2004 se v kalendáři psalo pondělí, letos se ústecká prohra přesunula na sobotní den. Měsíc a výsledek zápasu však zůstal stejný – v obou zmíněných letech nasypala Mora Slovanu dvě branky a ústecký jeden gól na konečný stav neměl žádný vliv. S vítěznou tváří odcházel i brankář Kohoutů, Štefan Žigárdy. „Chytalo se mi výborně,“ svěřil své první dojmy po utkání.

Před šesti lety otevřel skóre zápasu olomoucký celek a stejně tomu tak bylo i letos. Již ve druhé minutě se Olomoučtí ujali vedení a získali nad Lvy navrch. Své o tom věděl maskovaný muž Štefan Žigárdy: „První gól se dá označit za zlomový. Anebo ještě to střídání před tím, kdy Ústí nás zamklo a mělo asi tři šance. Ale ani jednou útočníci nevystřelili, nebo jim to sklouzlo z lopaty či to naši beci výborně odehráli. To si myslím, že rozhodlo utkání. K tomu se přidal náš šťastný gól, který Ústecké nahlodal. My se pak dostali do pohody, hrálo se nám uvolněně a nemuseli jsme se nikam tlačit. Tlačit se museli naopak oni, čehož jsme my využili a vstřelili druhý gól.“

Dvoubrankový náskok si Mora udržela až do jednapadesáté minuty, kdy ústecký Mikulík našel na Žigárdyho recept a snížil rozdíl na pouhý jeden gól. O snížené koncentraci ke konci zápasu však mladý brankář nechtěl ani slyšet: „Já si myslím, že za celý zápas jsme nepolevili ani jednou. My jsme měli o co hrát, body potřebujeme jako sůl a je jedno, kdo proti nám stojí. Když proti nám hraje takhle silný soupeř, který se v tabulce pohybuje na vrcholu, tak nás to motivuje mnohem více, než když hrajeme s někým, kdo je na spodních příčkách. Myslím si, že za celý zápas ani jeden z hráčů neztratil koncentraci. Také to podle toho i vypadalo.“

O tříbodové vítězství se Kohouti mohli obávat pár minut před koncem utkání, kdy Slovan poslal svého brankáře na střídačku a hrálo se power play. Žigárdy však zůstal neomylný i nadále a veškeré šance Ústeckých zlikvidoval. „O power play ani nešlo. Vždy když přijedeme do Ústí, tak to vypadá jako by se hrálo power play. Oni mají na ledě vždy šest hráčů a my jen pět. Navíc my teď máme nějaký psychický blok a v Ústí jsme nevyhráli již sedm let. Ale dnes jsme se všichni kousli a výborně jsme bránili."

Hanáci letošní sezónu nehrají podle představ, a tak by se dalo polemizovat o tom, zda se první liga nestává vyrovnanější. „Určitě je tomu tak. My nehrajeme tam, kde bychom si představovali, a ani nehrajeme to, co bychom chtěli. Je to tím, že se ta liga vyrovnává, ale myslím si, že jsme se potýkali i s tím, že jsme poráželi sami sebe. Poslední dobou nám však začali střílet kluci, kteří góly nedávali. To jsme potřebovali a myslím si, že to nás zvedlo a dostalo do pohody, protože vyhrávat na jeden nebo dva góly se pořád nedá."

Stejně jako ústecký Slovan čeká i olomoucké hráče vložený pondělní zápas. A o prestižnost souboje bude dobře postaráno – na Moravu totiž zajíždí další favorit první ligy, KLH Chomutov. Štefan Žigárdy však cítí optimismus v krvi a na zápas se těší. „Je jedině dobře, že s nimi hrajeme hned v pondělí. Potřebujeme být v zápřahu, abychom nevypadli. Kdybychom měli nějaký delší čas, tak bychom šli dnešní výhru oslavit, ale takhle na to zapomeneme a půjdeme do dalšího zápasu s tím, že co jsme dnes předvedli v Ústí, předvedeme i s Chomutovem. Zůstane v nás ten pocit, což potřebujeme."

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • V náborech se ústecké mládeži v posledních třech letech velmi daří. V nových ročnících působí kolem třiceti dětí, což je oproti minulosti velký posun. Na tomto úspěchu má zásluhu celý kolektiv trenérů a nově zavedené postupy. V sezóně měla 2. ,3. a 4. třída přihlášeně 2 týmy v soutěži minihokeje. 4. třída, vedená Karlem Císařovským a Vlastimilem Davídkem navíc úspěšně soutěžila v CCM lize a dosáhla 3. místa v celorepublikovém finále. Mladší žáci B (5. třída) udělali v sezóně velký pokrok a pod vedením zkušeného trenéra Petra Hnídka se každý zápas zlepšovali. Hráči 6. třídy se dokázali prosadit a postoupit do celorepublikové nadstavby na úkor týmů z Karlových Varů, Chomutova a Litvínova, kde zaznamenali několik vítězství. Tato soutěž přinesla velmi kvalitní zápasy a hráči potěšili trenéry Michala Kváše a Miloše Stibora. 7. třída (ročník 2011) pod vedením Martina Štěpánka a Davida Merty bohužel trpí menším počtem hráčů, což se projevilo na jejich výkonech. Starší žáci A pod vedením Radka Ptáčka bojovali do poslední chvíle o postup do nadstavby, ale nakonec jim o jediný bod unikl. I přesto tým předváděl bojovné a kvalitní výkony. Poslední žákovskou kategorií byl ročník 2009, který se až do konce snažil o účast v extralize pro následující rok. I když se to nakonec nepodařilo, tým Václava Drahoráda odvedl skvělou práci.

  • Armén Mikael Agateljan své sliby nenaplnil, ale ústecký hokej snad bude žít dál. Z bryndy se zadlužený klub pokusí vyvést nově založený spolek Slovan Ústečtí Lvi. „V této chvíli jsme jediný zájemce, kdo tady chce provozovat hokej na druholigové úrovni. Obrovským problémem jsou hokejové závazky ve výši zhruba 2,8 milionu korun. Ty musíme okamžitě uhradit a od toho se budou odvíjet další věci,“ říká předseda spolku Lukáš Vobecký.

  • V sezoně 2024 – 2025 bude pokračovat 2. liga pod názvem „Slovan Ústečtí Lvi“, jehož zástupci představili svoje plány na Valné hromadě držiteli licence.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže