Ú s t í n/L. - Před loňskou sezónou se proměnilo ve skutečnost přání snad všech ústeckých fanoušků. Jan Čaloun, který o pár týdnů dříve pomohl Pardubicím k stříbrným medailím, splnil svůj slib a vrátil se do klubu, kde se hokeji naučil. Vedení si od něho hodně slibovalo, měl být tahounem v premiérové sezóně. Zkušený střelec se však těsně před startem extraligy zranil a půl sezóny musel být bez hokeje. Ani po návratu se však zdravotních problémů nezbavil. Po neúspěchu chvíli přemýšlel o odchodu, nyní už je však pevně rozhodnut zůstat a pomoci Lvům zpátky do nejvyšší soutěže.

Po nevydařené baráži jste se nechal slyšet, že uvažujete o odchodu z klubu. Později jste říkal, že pravděpodobně zůstanete. Máte už vyřešenou smlouvu na příští sezónu?
Vyřešený to mám. Bylo to vyřešený rychle. Samozřejmě to bolelo, jako všechny ostatní. Dostat se do extraligy stálo hrozně moc sil a jednou sezónou se to zase vrátilo zpátky tam, kde to už bylo. Takže to bolelo, ale já jsem tak nějak byl rozhodnutej, že tady zůstanu, protože si myslím, že naše povinnost je to odčinit. Takže jsme se dohodli, všichni jsme šli s platem dolů a já to naprosto respektuju. My tady jsme proto, abychom se pokusili vrátit zpátky do extraligy.

Takže jste byl víceméně rozhodnut zůstat?
Byl. Samozřejmě v tom sportu je plno emocí. Týden dva po tý sezóně to nebylo úplně jednoduchý, ale to je život. Stalo se to a naše povinnost je to teď odčinit a pokusit se o návrat.

Před minulou sezónou jste přicházel jako největší hvězda. Byla od Vás velká očekávání. Pak ale přišlo vážné poranění ramene a ani ve zbytku sezóny nebylo zdraví stoprocentní. Na takové sezóně se asi nedají najít žádná pozitiva, co?
Všechno bylo víceméně záporný. Já jsem se strašně těšil domů. Extraliga doma, taková ta euforie. V tý přípravě to klapalo, padaly góly, hráli jsme poměrně dobře, ale pak přišlo to zranění. Čekání na návrat bylo strašně dlouhý a já do toho skočil už v prosinci. Doktor mi říkal, že do toho jdu o měsíc dřív, než bych měl. To rameno bylo slabý... Ale já to neříkám jako výmluvy, to je prostě fakt. Já jsem nedokázal navázat na to, co jsem předváděl v přípravě a v těch minulých sezónách. Bylo to hrozně těžký.

Jak hodnotíte přípravu pod trenérem Hořavou?
Příprava je hrozně náročná, hrozně tvrdá. Musím říct, že je to jedna z nejlepších a nejtěžších příprav, co jsem kdy absolvoval. Já si myslím, že je to dobrý v tom, že máme nějaký cíle, chceme tu ligu vyhrát, jít do baráže a že ty síly potom budeme potřebovat. Ta sezóna bude dlouhá a my bychom na to měli být připravení.

A jak se momentálně cítíte, zdraví drží?
Já se cítím výborně. Kromě dvou tréninků jsem absolvoval celou tu přípravu, za což jsem strašně rád. Nezranil jsem se, já měl většinou lýtkové problémy, natáhl jsem si sval. Teď jsem tu přípravu prošel celou a cítím se výborně. Cítím se silnější, děláme hodně posilovnu, odrazovou sílu, vytrvalost, prostě všechno.

Dá se tedy říct, že se jedná o nejtvrdší přípravu ve Vaší kariéře?
Těžký přípravy byly i ve Finsku, ale tady to je opravdu náročný a to jak fyzicky, tak i mentálně, protože když ráno trénujete dvě nebo tři hodiny a děláte odrazovou sílu v písku a odpoledne jdete běhat devětkrát sjezdovku na Telnici, tak to opravdu není sranda. Víte, co vás čeká a je hrozně těžký se na to připravit.

Nemáte strach z prvoligového hokeje? Na rozdíl od extraligy, kde se hraje více technicky, se v první lize hraje spíš více do těla...
Nebojím se, zažil jsem hodně. Vyzkoušel jsem si první ligu tady v těch dvou zápasech (v sezóně 2004/05 měl Jan Čaloun vyřízen střídavý start z Litvínova, pozn. aut.). Samozřejmě to byly jen dva zápasy, ale já jsem vlastně zažil všechno. Zažil jsem mistrovský tituly, vyhrál jsem olympiádu, mistra světa, zažil jsem sestup z extraligy, ale v životě jsem nezažil boj o postup do extraligy. Pro mě to je něco novýho a když jsem o tom přemýšlel, tak jsem si prostě říkal, že není žádná ostuda hrát první ligu. Je tady cíl a to je pro mě obrovská motivace.

Sledujete změny v týmech Chomutova a Komety, které se také chtějí ucházet o extraligu?
Abych se přiznal, tak ty změny ani nesleduju. Já se teď v přípravě snažil soustředit hlavně na sebe, na mužstvo, na tu partu, abychom se dali dohromady. Ostatní týmy moc nesleduju, ani nevím, kdo v tý lize vlastně je. Zaznamenal jsem jen příchod Jana Lundella do Chomutova, se kterým jsem hrál ve Finsku a trochu ho znám.

Za týden končí suchá příprava a začíná čtyřtýdenní pauza. Kam se chystáte na dovolenou?
V pátek končíme a hned v sobotu odlétám na dva týdny na Kanárské ostrovy. Potřebuju si odpočinout, protože my jsme po sezóně měli jen dva týdny volno. Trenéři přišli s tím, že musíme začít trénovat o týden dřív, že jestli si chceme udobřit lidi a vrátit se tam, kde chceme být, tak musíme začít tvrdě trénovat. Začalo se teda už dva týdny po baráži, takže tam moc času na odpočinek nebylo.

Většina hokejistů nemá suchou přípravu moc v oblibě. Jak jste na tom Vy? Už se těšíte na led?
Já se těším. Mě příprava baví, jsem rád, když můžu trénovat a těším se i na ten led. Je to moje práce a já tu práci dělám strašně rád a moc se na to těším. Samozřejmě i tady jsou těžké dny, ale tak to je v každém zaměstnání. To k tomu životu prostě patří. Těším se na konec letní přípravy, doufám, že to dojedu bez zranění, těším se na dovolenou s rodinou, kde naberu síly bojovat za to, co jsme tady pokazili.

Děkuji za rozhovor a ať se daří!

Sdílet článek na sociálních sítích

Nejnovější články

  • Ústí nad Labem - Všichni trenéři se již těší na nejmladší hráče našeho klubu HC Slovan Ústí nad Labem. Velmi rádi uvítáme do kolektivu i nové tváře, které zatím nemají s hokejem zkušenosti. Tréninky jsou vedeny kvalifikovanými trenéry a trenérkami převážně formou her a soutěží. Našim cílem je naučit děti všestranné sportovní přípravě (obratnost, rychlost, koordinace a další pohybové dovednosti). Důležité je také pro nás, aby se děti při tréninku bavily a měli radost z pohybu. Na tréninky, které budou v měsíci květnu a červnu probíhat suchou formou, mohou přijít kluci i holky ročníku 2017 a mladší. S tréninky začínáme dne 2.5.2024. Trénovat budeme vždy ve středu od 17:30 do 18:30 hod na umělé ploše uvnitř zimním stadionu (místo ledu), druhý trénink bude vždy ve čtvrtek od 15:00 do 16:00 hod na umělé trávě naproti zimnímu stadionu. Sraz s trenéry bude vždy 15 minut před tréninkem na který potřebujete pouze sportovní oblečení, sportovní obuv a láhev s pitím. V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte telefonicky hlavního trenéra základny Václava Drahoráda na 725 550 601. Trenéři a trenérky se na všechny sportovce již těší.

  • Ústí nad Labem - Dorost Slovanu, který v letošní sezoně nastupoval v lize dorostu ve skupině Západ zakončil sezonu 2023/2024 na sedmém místě tabulky a splnil tak své předsezónní cíle. Uplynulou sezonu zhodnotil ústecký odchovanec a trenér této kategorie Lukáš Místecký.

  • Ú s t í n/L. - V letošním roce proběhne opět Hokejové soustředění mládeže 2024. Pevný termín soustředění je stanoven na 11. 08. - 16. 08. 2024.

Hlavní partneři

Významní partneři

Mediální partneři

Partneři mládeže